Смачні і досить гармонійно збалансовані салати можна готувати, використовуючи шинку і яблука в якості основних інгредієнтів. Такі страви гарні в будь-який час року, але особливо корисний зиязикай салат з шинкою і яблуками. На всяк випадок нагадуємо: шинку роблять не тільки з свинячого м'яса, так що у нас є вибір. Яблука краще брати з переважанням кислого смаку або кисло-солодкі - саме таке поєднання обумовлює неповторну гармонію цієї страви.
Салат з шинкою, сиром і яблуком
Інгредієнти: шинка - близько 300 м; яблука кислі - 2 шт.; сир твердий (наприклад, «Гауда») - близько 200 г; оливки без кісточок молоді - 8-12 шт.; перець солодкий - 1 шт.; зелень свіжа (кінза, петрушка, базилік); лимон - 1 шт.; часник - 1-2 зубчики; йогурт несолодкий живий класичний (або олія рослинна + трохи доброго натурального оцту або соку лимона, можна лайма). Приготування Нарізаємо шинку короткими нетовстими смужками або брусочками, яблука - скибочками (відразу збризкуємо їх соком лимона, щоб не потемніли). Оливки нарізаємо кружечками або кожну - навпіл уздовж, а солодкий перець - короткою соломкою. Сир натираємо на крупній тертці. Зелень і часник дрібно рубаємо ножем. З'єднуємо всі інгредієнти в салатниці і поливаємо йогуртом. Прикрашаємо зеленню.
Салат-коктейль з шинкою, сиром і яблуком готуємо з тих самих інгредієнтів, тільки нарізаємо дрібніше і красиво викладаємо в прозорі скляні креманки або фужери (бокали), зверху трохи поливаємо йогуртом або сумішшю оливкової олії Extra Virgin з натуральним фруктовим або бальзамічним оцтом.
Можна також включити до складу цього салату авокадо і/або манго. Корисно буде приправити соус-заливку гострим червоним перцем.
У більш простому варіанті зі звичними продуктами можна приготувати салат з шинкою, яблуком, сиром і свіжими або маринованими огірками.
Салат з шинкою, яблуками і огірками
Інгредієнти: шинка - близько 300 м; яблука кисло-солодкі (зелені) - 2 шт.; цибуля ріпчаста червоний - 05-1 шт.; лимон - 1 шт.; сир твердий - 200 г; огірки (мариновані або свіжі, або консервовані) - 2-5 шт. в залежності від розміру, або 1 парниковий; часник - 1-2 зубчики; зелень різна свіжа. Приготування Шинку нарізаємо короткими смужками або соломкою, цибулю - чверть кільцями, огірки - поздовжніми брусками або напівкружечками. Яблука шаткуємо дрібними скибочками і скроплюємо соком лимона. Сир натираємо на крупній тертці. Часник і зелень рубаємо ножем. Змішуємо і заправляємо або йогуртом, або рослинним маслом з соком лимона і/або оцтом. Прикрашаємо зеленню.