Гливи (або устричні) - гриби, легко вирощуються в штучних умовах. Ці гриби з приємними характерними тонами запаху і смаку володіють корисними властивостями, вони містять клітковину, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни групи B (а також З, Е, і D2), сполуки калію, кальцію, заліза, фосфору, азоту та йоду.
Регулярне вживання в їжу глив сприяє загальному очищенню й омолодженню організму, нормалізації рівня холестерину і артеріального тиску. Гливи перешкоджають розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, алергічних, простудних та онкозахворювань, мають афродизиакальными властивостями. Загалом, ви вже зрозуміли, що ці гриби - дуже корисний делікатесний продукт, з якого (або яких) можна приготувати безліч різних корисних, смачних і вишуканих страв, в тому числі, і салатів. При купівлі глив зверніть увагу на те, щоб у грибів не були кошлаті краю і щоб вони не були млявими.
Наводимо кілька рецептів салатів з глив.
Загальні принципи приготуванні глив
Гливи - їстівні гриби в будь-якому вигляді, в тому числі, і сиром. Використання в якості заправки до салату з глив суміші рослинних олій з натуральними оцтами та/або соками кислих фруктів надають достатню ферментирующее (маринующее) дію на гриби. Щоб гливи (так само як і інші компоненти салату) добре промариновались, готового салату слід перед подачею дати трохи постояти. Якщо ви вирішили варити, тушкувати або смажити гливи - час приготування не більше 20 хвилин.
Салат з маринованими вешенками, куркою і сиром
Інгредієнти: печериці свіжі - близько 400 м; цибуля червоний - 1 шт.; куряче філе відварне - близько 300 м; сир твердий - 150 г; солодкий перець червоний - 1-2 шт.; зелень петрушки; часник - 1 зубчик. для заправки:
олія рослинна; сік лимона; оцет натуральний. Приготування Наріжемо гливи не занадто дрібно, а цибулю - чверть кільцями, складемо в тісний ємність і заллємо заправкою (суміш рослинного масла з соком лимона і натуральним оцтом в співвідношенні 3:2:1). Перемішаємо і залишаємо маринуватися хвилин на 20.
Відварене куряче філе наріжемо невеликими шматочками, а солодкий перець - короткою соломкою. Поки ми зайняті цими маніпуляціями, гриби і цибулю якраз добре промаринуются.
Всі інгредієнти з'єднаємо в салатниці і перемішаємо. Перед подачею нехай салат ще трохи постоїть.
Можна додати в цей салат і деякі інші інгредієнти, наприклад, зелений консервований горошок, молоді оливки (без кісточок), відварна картопля. До такого салату добре подавати горілку, кюммель, джин, гіркі настоянки, світлі вина.
Салат зі смаженими вешенками та перепелиними яйцями
Інгредієнти: гливи - близько 200-300 р; цибуля ріпчаста - 1 шт.; перепелині яйця - 12 шт.; рис відварний - близько 300 м; солодкий перець - 1-2 шт.; соєвий соус; олія кунжутна; лайм (або лимон); гострий червоний перець; часник - 3 зубчики; зелень петрушки і кінзи. Приготування Перепелині яйця відварюємо круто, охолодити і очистити від шкаралупи.
Гливи наріжемо не занадто дрібно, цибулю - чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Сковорода (в ідеалі вок) повинна бути такого розміру, щоб обжариваемым продуктів не було тісно, щоб вони смажилися, а не тушкувалися.
Обсмажуємо печериці, цибулю і солодкий перець в розпеченій сковороді на кунжутній олії. Сковороду часто струшуємо, активно
маніпулюємо лопаткою. Обсмажуємо недовго, протягом 5-8 хвилин.
Салат сервіруємо відразу в тарілки. Рис викладаємо через спеціальне колечко - плоским циліндром, поруч - трохи цибульно-грибної суміші. На кожну порцію по 3-4 перепелиних яйця - їх можна розрізати навпіл уздовж і красиво викласти. Можна використовувати і качині яйця - тоді 1 на порцію.
Тепер соус-заправка. Змішуємо соус, отриманий при обсмажуванні (сковороди) з соєвим соусом . Можна додати трохи мирина (солодке рисове вино). Поливаємо цією сумішшю рисові циліндрики - бажано зробити це красиво. Оформляємо зеленню. Подаємо з рисовою горілкою або рисовим вином, міцними спеціальними винами, міцними настоянками.