Вернуться назад Распечатать

Салат «Монастирський»

Салат «Монастирський»
Будь-які страви, що готуються і подаються в монастирях, по ідеї, повинні бути простими, здоровими і не дуже смачними, щоб не спокушали усладою черева, не відволікали від молитов, праць і думок про високе. З цього і будемо виходити в приготуванні будь-яких так званих монастирських страв, в тому числі, і салатів. На всяк випадок нагадуємо: рецепти таких салатів ніяк не може входити м'ясо, в тому числі, і м'ясо птиці, оскільки ченці, м'яса не їдять, принаймні, православні і буддисти.

Рецепт монастирського салату з квасолею та капустою


Інгредієнти:

  • квасоля варена або стручкова заморожена (або горошок зелений консервований) - близько 200-250 г;

  • капуста білоголова (свіжа або квашена) - близько 200 г;

  • гриби мариновані або солоні - 200 г;

  • огірок солоний або свіжий 1-2 шт.;

  • перець солодкий - 1-2 шт.;

  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;

  • часник - 1-2 шт.;

  • зелень різна свіжа;

  • олія рослинна;

  • оцет натуральний фруктовий.


  • Приготування
    Якщо використовуєте заморожену молоду квасолю, доварите її до готовності (близько 9-11 хвилин). Цибулю, солодкий перець і маринований огірок наріжемо довільно, не надто замислюючись і намагаючись - це основний принцип. Нашинкуем капусту. Якщо використовуєте квашену - її треба промити і відкинути на друшляк.
    З грибів, природно, зливаємо маринад, їх можна подрібнити, якщо хочете. Рубаємо зелень і часник дрібно. Змішуємо всі інгредієнти в салатниці. При бажанні можна додати в салат 2-3 варених картоплини, нарізані скибочками, і/або яблуко, помідор, ківі. Власне кажучи, не надто важливо, які інгредієнти і як вони нарізані, головне - все має бути просто і природно. Тому заправляємо салат сумішшю масла з оцтом в співвідношенні 3:1 і ніяких майонезів. Можна також заправити салат несолодким йогуртом або сметаною.
    Зовсім іншим принципом керуємося в приготуванні салату «Монастирська хата» (незрозуміло, проте, чому його назвали саме так).

    Салат «Монастирська хата»


    Інгредієнти:

  • крабові палички (точніше палички «сурімі») - 12 шт.;

  • твердий сир - близько 300 м;

  • майонез;

  • часник;

  • зелень (цибуля, петрушка, кінза, базилік, кріп).


  • Приготування
    Салат «Монастирський»
    Готуємо начинку. Натираємо сир на дрібній або середній тертці. Додаємо продавлений часник і дрібно січену зелень (крім цибулі), 4 столові ложки майонезу і все ретельно перемішуємо.
    Крабові палички занурюємо на кілька секунд у гарячу воду і розкручуємо. Заповнюємо розгорнуті листи сурімі підготовленою начинкою. Складаємо начинені палички у вигляді дровітні або пірамідки або шалашика, промазуючи кожен шар невеликою кількістю майонезу. Поливаємо зверху майонезом і присипаємо рубаною зеленню і сиром. Охолоджуємо в холодильнику протягом 2 годин. Після цього салат можна різати, як торт.