Якщо вам раптом, що називається, закортіло (наприклад, пізно ввечері або вночі) зміркувати який-небудь салат на швидку руку, і на кухні виявилися сир, яблука, і ще кой-які продукти - все вийде. Наприклад, добре якщо в холодильнику є шматок відвареного курячого м'яса, пара курячих яєць, а також знайшлася свіжа зелень, часник і цибуля, рослинна олія і оцет або лимон.
Салат з сиру, яблука, курки, яйця і цибулі
Інгредієнти: сир твердий - 150 г; яблуко (краще кисло-солодке зелену) - 1 шт. середнього розміру; куряче м'ясо відварне без кісточок (краще з грудки або зі стегна, гомілки) - близько 200-300 р; яйце куряче - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста (краще салатний червоний або білий) - 05-1 шт.; часник - 1 зубчик; зелень різна свіжа (петрушка, базилік, кінза, та ін); масло рослинне (в ідеалі прямого холодного віджиму); оцет натуральний; сік лимона. Приготування Відваримо яйця круто в підсоленій воді, остудимо і очистимо від шкаралупи. Нарубим їх ножем (або використовуємо яйцерезку). Куряче м'ясо дрібно наріжемо поперек волокон. Цибуля нашинкуем чверть кільцями. Яблуко наріжемо дрібними шматочками і відразу збризніть соком лимона, щоб не темніло. Зелень і часник нарубим дрібно. Сир натремо на крупній тертці. Можна, звичайно, просто сир нарізати дрібними кубиками або короткою соломкою. Змішаємо всі інгредієнти в салатниці.
Приготуємо заправку: змішуємо масло з оцтом у співвідношенні приблизно 3:1 поллємо цією заправкою салат і перемішати. Можна додати в заправку трохи готової гірчиці (зрозуміло, без консервантів та інших некорисних хімічних добавок). Для гостроти можна приправити заправку гострим червоним перцем та іншими спеціями за вашим смаком.
Замість олійно-оцтової заправки можна використовувати натуральний несолодкий живий йогурт це все ж таки корисніше, ніж майонез, втім, вибір за вами.
Якщо хочете зробити салат більш ситним, можна додати в нього трохи відвареної картоплі, консервованого зеленого горошку або квасолі (краще кольоровий).
Слід зауважити, що включення до складу такого салату, авокадо (а раптом завалялося в холодильнику?), а також солодкого перцю, оливок без кісточок (або темних молодих зелених), звичайно ж, не зроблять його менш смачним або корисним. До такого салату добре подавати столові світлі вина.
Загалом, творіть, вигадуйте і пробуйте. Не забувайте вчасно поповнювати домашні продовольчі запаси.