Копчені продукти, звичайно ж, не можна віднести до здорових і дієтичним, тим не менш, з тих пір, як люди навчилися користуватися вогнем, вони використовують копчення як спосіб приготування і консервації. Загалом, переважна більшість людей іноді їдять копчене, в тому числі, і копчене м'ясо. Слід зауважити, що в даний час це відбувається не тому, що немає альтернативних способів збереження продуктів, а в силу сформованих харчових традицій і для задоволення. Так чи інакше, вживання копченого 1-2 рази в місяць особливої небезпеки не представляє, а з'їсти що-небудь смачне іноді так хочеться. Ось, наприклад, можна приготувати смачний салат з копченим м'ясом.
Вибираючи м'ясні копченості, будьте уважні, деякі недобросовісні виробники та торгові структури постачають продукти не копчені за класичною технологією, а проварені з так званим «рідким димом» і/або надмірно нашприцовывают м'ясо сумішшю розсолу з влагоудерживающими корисними речовинами.
Розповімо, як зробити салат з копченим м'ясом менш шкідливим: збалансуємо рецепт, включаючи в склад інгредієнтів корисні свіжі продукти.
Салат з копченого свинячого м'яса
Інгредієнти: копчене свиняче м'ясо (більш або менш жирне - це вже як вам подобається) - близько 300 м; перець солодкий - 2 шт.; перець червоний гострий; цибуля ріпчаста - 1 шт. (краще червоний); авокадо - 1-2 шт.; оливки молоді без кісточок - 8-16 шт.; огірки свіжі - 1-2 шт. (залежить від розміру); часник - 2 зубчики; салат листовий свіжий; зелень свіжа різна; олія першого холодного віджиму; оцет натуральний фруктовий або сік лимона. Приготування М'ясо наріжемо короткими невеликими смужками, очищений цибулю - чверть кільцями, солодкий перець - соломкою, огірок - брусочками. М'якоть авокадо витягуємо за допомогою ложки і нарізаємо дрібними кубиками, а оливки - кружечками. Зелень і часник дрібно нарубим ножем, листи зеленого салату порвемо руками. З'єднаємо всі продукти в салатниці.
Тепер заправка. Змішаємо масло з оцтом в співвідношенні 3:1 і приправимо гострим червоним перцем.
Поллємо заправкою салат і перемішати. В альтернативному варіанті можна заправити салат натуральним класичним несолодким йогуртом . Подамо до салату легке столове вино, краще рожеве.
Використовуючи приблизно таку ж рецептуру (див. вище), можна приготувати більш легкий салат з копченим курячим м'ясом. Замінюємо свиняче м'ясо курячим (краще використовувати грудку, вона менш жирна).
Для посилення ситності можна додавати в такі салати квасоля, зелений горошок, відварна картопля або консервовану кукурудзу.