Якщо раптом треба швидко приготувати що-небудь, наприклад, салат, можна використовувати будь відварне (або копчене м'ясо і сир в якості основних інгредієнтів. Звичайно, знадобляться ще деякі інші продукти. Таке блюдо буде досить ситним, його добре використовувати в якості щільною закуски, особливо в нежаркі дні. Тобто, можна готувати салати подібного роду і не раптом, а цілком продумано, наприклад, з нагоди дружній посиденьки з рясними випивкою, якими так славиться наша велика у всіх сенсах країна.
Салат з м'ясом, яйцем, сиром, грибами і свіжими помідорами
Інгредієнти: відварна яловичина або курятина (без кісточок) - близько 300-400 г; гриби мариновані (будь-які) - близько 200 г; яйця курячі - 2 шт.; сир твердий (наприклад, голландська або російський) - близько 150 г; цибуля зелена; свіжа зелень; часник - 1-3 зубчики; олія соняшникова (або несолодкий йогурт, можна використовувати майонез домашнього приготування). Приготування М'ясо нарізаємо невеликими шматочками розміру, зручного для їжі. Мариновані гриби можна покласти цілі або теж подрібнити (тільки не дуже сильно). Сир або нарізаємо дуже дрібними кубиками (або тонкими короткими смужками) або натираємо на крупній тертці. Круто зварені і очищені яйця дрібно рубаємо. Також дрібно шаткуємо зелень, зелений лук. Помідори нарізаємо дрібними скибочками. Всі закладаємо в салатницю і, рясно полив маслом ( домашнім йогуртом або майонезом), перемішуємо. Замість свіжих помідорів можна використовувати консервовані зелені - вони додадуть салату нові, дещо несподівані, але цікаві і характерні смакові відтінки.
Якщо хочете зробити страву ще ситніше, можна додати дві варені картоплини (скибочками) та/або консервований зелений горошок. Такий салат хороший під горілку.
Салат з копченого свинячого м'яса, перепелиних яєць, сиру і помідорів
Інгредієнти: м'ясо копчене свиняче не дуже жирне - близько 200 г; перепелині яйця - 10 шт.; сир сулугуні - близько 150 г; помідори щільні стиглі - 2 шт.; зелень різна; часник; олія рослинна; лимон. Приготування М'ясо нарізаємо дрібними шматочками, сир сулугуні ламаємо руками - він добре кришиться на короткі волокна (ні, ну, якщо хочете, можна і нарізати). Помідори нарізаємо скибочками. Зелень і часник дрібно рубаємо. Все змішуємо в салатниці. Відварені круто перепелині яйця очищаємо і ріжемо навпіл уздовж або можна використовувати цілими - теж буде гарно. Викладаємо їх, як вам більше подобається. Поливаємо салат олією і скроплюємо соком лимона. Такий салат хороший під столове світле вино.