Салати - універсальне блюдо і часто - глибоко фантазійне. Іноді в деяких салатах можуть найнесподіванішим чином поєднуватися різні компоненти, утворюючи невідомі раніше гармонійні смакові комбінації.
Наприклад, можна приготувати дуже цікавий і нетривіальний салат, використовуючи в якості основної пари огірок і чорнослив такі, здавалося б, на перший погляд, непоєднувані продукти.
Обязикамося заздалегідь. Перше: при виборі чорносливу ми пам'ятаємо, що якісний чорнослив виглядає непоказно, на ньому синювато-сірий наліт, і він не блищить. Друге: перед приготуванням чорнослив замочуємо в плошці з окропом хвилин на 10-20 після чого промиваємо і видаляємо кісточки. Цей нехитрий прийом не тільки розпарить ягоди, але і видалить з продукту багато шкідливим речовини, застосовувані недобросовісними виробниками та торговими мережами для кращого збереження і надання кращого товарного вигляду.
Ситний салат із чорносливу, огірка, курки, яйця, грибів і сиру
Інгредієнти: розпарений чорнослив - близько 30 шт.; огірки свіжі - 2-5 шт.; цибуля ріпчаста (краще червоний) - 1-2 шт.; відварене куряче м'ясо (без кісток і шкіри) - 200 г; гриби мариновані (будь-які) - близько 200 г; яйце куряче, зварене круто - 2 шт.; сир твердий - 150 г; йогурт несолодкий класичний або майонез домашнього приготування; часник - 1-2 зубчики; зелень для оформлення. Приготування Салат викладаємо шарами. Перший шар - цибулю, нарізану тонкими кружечками. Другий - мелконарезанная курятина, змішана з подрібненими маринованими грибами . Далі промазуємо все шаром крему з йогурту або майонезу, приправленого продавлений часником. Наступний шар - овальні тонкі скибочки огірків. Далі - шар рубаних яєць, і знову промазуємо шаром крему. Зверху - шаром
тертого сиру. Знову промазуємо кремом, далі - шар мелконарубленного чорносливу. Зверху - знову шар крему, і посипаємо тертим сиром. Прикрашаємо зеленню і скибочками огірків. Можна також застосувати для прикраси червоний солодкий і гострий перець, маслини без кісточок (молоді та/або темні).
Салат вийшов ситний і щільний, однак якщо ми використовуємо йогурт, а не майонез, то калорійність не так вже висока. Подібне блюдо знайде своє місце на святковому столі, краще, якщо це обід, а не вечеря. До такого салату можна подавати будь-які столові рожеві або білі вина, а також вермут.