Кальмари - дуже корисний, смачний, делікатесний і дієтичний морепродукт. Використовуючи кальмари в якості основного продукту, можна готувати різні цікаві і смачні салати. В якості другого основного компонента можна використовувати кисло-солодкі яблука, які найвигіднішим чином і цілком гармонійно змінять і відтіняють смак кальмара. Ця пара компонентів додасть салатів характерні смакові відтінки. Звичайно, для приготування салатів з кальмарами і яблуками знадобляться і деякі інші компоненти.
Салат з кальмарами, яблуками і сиром, морською капустою і часником
Інгредієнти: кальмар (плоть або невеликі тушки) - близько 300 м; яблуко кисло-солодке зелене - 1-2 шт.; лимон; морська капуста (готова) - близько 200 г; сир ропні (типу бринзи, фета, моцарели) - близько 150 г; часник - 1-3 зубчики; перець червоний гострий свіжий; олія першого холодного віджиму. Приготування Кальмара ошпарюємо окропом, очистити від плівок і хрящів. Варимо в киплячій воді протягом не більше 3-х хвилин. Нарізаємо соломкою (короткими нетовстими смужками). Яблуко шаткуємо невеликими шматочками і скроплюємо соком лимона, щоб не темніло, а сир - дуже дрібними кубиками. Все це з'єднуємо в салатниці. Додаємо морську капусту. Приправляємо масло стовченими з сіллю часником і червоним гострим перцем. Поливаємо салат і перемішуємо.
Салат з кальмарів з яблуками, яйцем, свіжим огірком і цибулею
Інгредієнти: кальмар (тушки дрібні) - близько 300 м; яблуко зелене кисло-солодке - 1 шт.; яйце куряче - 2 шт.; огірки дрібні - 3-4 шт.; цибуля ріпчаста (краще червоний) - 1 шт.; лимон; часник - 2 зубчики; олія рослинна; зелень свіжа різна. Приготування Очищені тушки кальмарів проварюємо протягом 3-х хвилин, остуджуємо і ріжемо довгими смужками (вони красиво згортаються в спіральки). Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, а яблука - дрібними тонкими скибочками, скроплюємо соком лимона. Огірки ріжемо брусочками, а зварене куряче яйце, часник і зелень дрібно рубаємо ножем. Всі з'єднуємо в салатниці, поливаємо олією і перемішуємо.
До таких салатів можна подавати світлі вина, горілку, джин, лимончелло, граппу, ракію.
Салат з кальмарами і яблуком в далекосхідному стилі
Інгредієнти: тушки кальмара - 200 г; літній несолодке яблуко - 2 шт.; лимонний сік - 50 мл; соєвий соус - 2 ст. ложки; морква - 1 шт.; насіння кунжуту - 1 ст. ложка; приправа для приготування овочів «по-корейськи»; оцет фруктовий натуральний - 2 ст. ложки; рослинне масло. Приготування Тушки кальмарів чистимо від плівок, промиваємо, нарізаємо кільцями і відварюємо в киплячій воді протягом 3 хвилин, потім відкидаємо на друшляк. Коли вода стече і колечка охолонуть, вкладаємо їх в салатник і заливаємо соєвим соусом . Моркву чистимо, натираємо на спеціальній тертці або нарізаємо дуже тонкою соломкою і заливаємо 1 ст. ложкою оцту, додаємо спеції, перемішуємо і залишаємо на пару годин. Коли моркву і кільця кальмарів промариновались достатньо, змішуємо їх, додаємо нарізані соломкою яблука, підсушений на сухій сковороді кунжут. Готуємо заправку: змішуємо олію, лимонний сік і залишився оцет, збиваємо і поливаємо салат. Сіль не потрібна.
Салат з кальмарів з яблуками по-японськи
Інгредієнти: тушки кальмарів - 3 шт.; яблука дрібні - 3 шт.; яйце куряче - 2 шт.; мінеральна вода - 50 мл; борошно пшеничне - 3-4 ст. ложки; рослинна олія для фритюру; спеції - за смаком. Приготування Тушки кальмарів чистимо, промиваємо, нарізаємо кільцями, відварюємо 2 хвилини, охолодити. Яблука чистимо від шкірки, видаляємо серцевину і нарізаємо кільцями. З яєць, борошна, спецій і мінеральної води готуємо дуже густий кляр. Занурюємо кільця яблук і кальмарів в кляр і швидко обсмажуємо у фритюрі. Даємо стекти надлишків олії і викладаємо в довільному порядку на тарілки. Можна додати паростки бамбука.