Салат «Олів'є» , хоч і в кардинально не автентичній інтерпретації, став надбанням російської кухні нарівні з пирогами і заливними. Ситний і доступний салат - почесний гість практично всіх свят і не рідко присутній навіть у буденному меню. Калорійність салату «Олів'є» з м'ясом не поступається звичного варіанту з вареною ковбасою, але смак і текстура страви коштують подібних жертв. Про приготуванні всіма улюбленого салату з різними видами м'яса ми вирішили поговорити в цій статті.
Рецепт салату «Олів'є» з курячим м'ясом
Інгредієнти: курятина (червоне м'ясо) - 250 г; картопля - 2 шт.; морква - 2 шт.; зелений горошок (заморожений) - 250 г; яйця - 3 шт.; зелень - за смаком; сік - 1/2 лимона; майонез - за смаком; гірчиця - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Курятину відварюємо в підсоленій воді до повної готовності, після чого м'ясо остуджуємо і розбираємо на волокна. Картоплю і моркву миємо й відварюємо прямо в шкірці, після чого також залишаємо охолонути і подрібнюємо, нарізує кубиками.
Яйця відварюємо круто і також ріжемо кубиками. Зелений горошок швидко варимо в киплячій воді і відкидаємо на друшляк, даємо горошинкам обсохнути і змішуємо з усіма підготовленими інгредієнтами.
Для соусу майонез змішуємо з соком лимона і гірчицею додаємо в соус сіль і перець, і заправляємо салат. Перед подачею "Олів'є" має повністю охолонути в холодильнику, а подавати салат стоїть на плоскому блюді, виклавши порції в кулінарне кільце і посипавши зеленню.
Салат "Олів'є" з яловичим м'ясом
Інгредієнти: Для салату:
картопля - 2 шт.; морква - 1 шт.; консервований зелений горошок - 120 г; солоний огірок - 1-2 шт.; яйця - 2-3 шт.; яловичина - 350 р. Для заправки:
яєчний жовток - 1 шт.; лимонний сік - 1 1/2 ч. ложки; білий винний оцет - 1 ч. ложка; діжонська гірчиця - 1/4 ч. ложки; сіль - за смаком; оливкова олія - 3/4 ст. Приготування Почнемо приготування салату з того, що промиємо моркву і картоплю і поставимо їх вариться до готовності в підсоленій воді. Аналогічним чином поставимо готується і м'ясо, але варимо його окремо від овочів.
Поки овочі і м'ясо варяться, займемося приготуванням домашнього майонезу. Жовток 1 великого яйця збиваємо з лимонним соком, оцтом, гірчицею і сіллю за допомогою блендера. Не припиняючи збивання, підливаємо оливкова або рослинне масло тонким струменем. Готовий майонез ставимо охолоне в холодильнику.
Відварені овочі чистимо і ріжемо кубиками також, як і яловичину. Яйця відварюємо круто і подрібнюємо. У салатнику з'єднуємо всі інгредієнти і заправляємо салат домашнім майонезом. перед подаванням страву охолоджуємо.
Салат "Олів'є" з крабовим м'ясом
Інгредієнти: картопля - 1 шт.; морква - 1 шт.; яйця - 2 шт.; крабове м'ясо - 150 г; свіжий огірок - 1 шт.; майонез - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Картоплю відварюємо в мундирі, після його чистимо і охолоджуємо. Морква споліскуємо від надлишків бруду і також варимо в шкірці до повної готовності, після чого чистимо і ріжемо кубиками також, як і бульби картоплі.
Яйця відварюємо круто і подрібнюємо невеликими кубиками. Огірок очистити від шкірки і також ріжемо кубиками. Крабове м'ясо розбираємо пальцями на шматки середньої величини.
Всі інгредієнти салату, крім крабового м'яса, викладаємо в салатник і заправляємо майонезом, після чого перемішуємо. Викладаємо попередньо охолоджений салат на пласке біле блюдо, використовуючи кулінарне кільце. Вінчаємо блюдо шаром крабового м'яса.
"Олів'є" можна прикрасити зеленню, або листям салату, а можна покласти на тарілку пару перепелиних яєць, фаршированих червоною ікрою.