Салати з локшиною - прерогатива східної кухні. Такі страви можуть цілком вийти за рамки закуски і назватися повноцінний другим блюдом, адже велика кількість тієї самої локшини в їх складі, відмінно втамовує голод.
Рецепт тайського салату з рисовою локшиною
Інгредієнти: рисова локшина - 125 г; бобові паростки - 200 г; цедра і сік 2 лаймів; соєвий соус - 2-3 ст. ложки; коричневий цукор - 1 ч. ложка; червоний цибуля - 1 шт.; салат-латук - 1 головка; свинячий фарш - 500 г; тертий імбир - 1 ч. ложка; щіпка кайенского перцю. Приготування Локшину і бобові паростки заливаємо окропом і залишаємо постояти 4 хвилини. Після закінчення часу обдаємо інгредієнти крижаною водою і підсушуємо.
Сік і цедру лаймів змішуємо, додаємо до них соєвий соус і цукор. Отриману заправку змішуємо з локшиною, бобовими паростками, тонкими кільцями червоного цибулі і салатом.
У сковороді розігріваємо олію. М'ясний фарш перемішуємо з кайенским перцем і імбиром, обсмажуємо фарш до золотистого кольору і змішати з локшиною. Салат з крохмальної рисової локшини подаємо теплим.
Салат з китайської локшиною фунчоза
Інгредієнти: фунчоза - 60 г; ріпчаста цибуля - 1 шт.; перець болгарський - 1 шт.; морква - 1 шт.; курячі стегна - 3 шт.; часник - 6 шт.; цукор - 2 ч. ложки; сіль - 2 1/2 ч. ложки; чорний перець - 1/2 ч. ложки; копчена паприка - 1/2 ч. ложки; білий винний оцет - 1 ст. ложка. Приготування Курячі стегенця відварюємо в підсоленій воді і залишаємо охолонути. Розбираємо курятину на волокна. Скляну відварюємо локшину відповідно до інструкції на упаковці, після чого промиваємо холодною водою і розрізаємо на 2-3 частини для зручності поїдання.
Моркву, цибулю і болгарський перець нарізаємо соломкою і обсмажуємо 5-7 хвилин на рослинній олії. В останні хвилини готування до овочів додаємо ще й курятину, а за 30 секунд до кінця - кладемо часник. Даємо пассеровке злегка охолонути, заправляємо її спеціями і оцтом і змішуємо з локшиною.
Салат зі скляною локшиною краще подавати через годину або навіть кілька годин, щоб смаки страви змішалися.
Салат з яєчною локшиною "Роллтон"
Інгредієнти: локшина яєчна - 2 упаковки; морква - 1 шт.; яйця курячі - 4 шт.; часник - 1 зубок; ріпчаста цибуля - 1 шт.; копчене філе куряче - 1 шт.; сметана - 5 ст. ложок; майонез - 3 ст. ложки. Приготування Локшину розминаємо руками на дрібні шматочки. Сметану і майонез змішуємо і додаємо пропущений через прес часник. Перемішуємо вермішель з отриманим соусом і залишаємо на 30 хвилин.
Тим часом дрібно нарізаємо цибулю і моркву пасеруємо їх до м'якості на вершковому маслі. Копчену курятину розбираємо на волокна. Змішуємо всі інгредієнти з нахабною локшиною і подаємо салат до столу, після попереднього охолодження.
Салат з гречаною локшиною
Інгредієнти: гречана локшина - 150 г; морква - 1 шт.; боби едамаме - 1 ст.; зелена цибуля - 2 пера; рисовий оцет - 1 ст. ложка; соєвий соус - 2 ст. ложки; паста місо - 2 ч. ложки; кунжутна олія - 3 ст. ложки; насіння кунжуту - 1 ст. ложка; сіль, перець. Приготування Відварюємо локшину до готовності, відповідно до інструкції на упаковці. Рисовий оцет змішати з соєвим соусом, пастою місо, кунжутним маслом і насінням.
У глибокій мисці змішуємо нарізану соломкою морква з зеленим цибулею, квасолею і поливаємо все заправкою. Додаємо до всіх інгредієнтів локшину і ретельно перемішуємо. Посипаємо салат сіллю і перцем. Перед подачею салат з японської гречаної локшини посипають насінням кунжуту.
Такий салат можна подавати до столу відразу в теплому вигляді, а можна охолодити кілька годин, від цього блюдо лише виграє, так як смаки змішаються і пропитают локшину.