Використовуючи в якості основних компонентів тіло кальмара і моркву, можна готувати різні смачні і корисні салати. І кальмари, і морква - цінні вельми корисні харчові продукти, в них міститься безліч речовин, необхідних організму людини. Кальмар практично не містить жиру, а морква найкраще засвоюється з жиром. Тому заправки для салатів краще робити на основі рослинної олії.
Звичайно ж, нам знадобляться і деякі інші інгредієнти. Торгові мережі пропонують кальмарів у вигляді дрібних тушок або великих шматків плоті - підійде і те, і інше. У будь-якому варіанті (для будь-якого салату) кальмара треба обдати окропом і зняти шкірку, якщо тушки - то видалити хрящі.
Кальмара варимо в киплячій воді 3-4 хвилини, не більше, інакше він стане жорстким. Корейську моркву можна купити готову в будинкових кухнях і навіть у великих продуктових магазинах, але краще все ж повозитися самому. Основний принцип приготування корейської моркви - натирання на спеціальній тертці і маринування в суміші рослинного масла з оцтом з гострим червоним перцем, часником і коріандром (кінзою). Намагайтеся уникати використання моркви «циклопического» вигляду.
Рецепт салату з кальмарами, корейською морквою і червоним цибулею
Інгредієнти: тіло кальмара (тушки або шматки) - близько 400 м; морква - 200 г; цибуля ріпчаста червоний - 1-2 шт.; часник - 2 зубчики; червоний перець гострий; насіння коріандру мелене; зелень свіжа різна; олія холодного віджиму; оцет фруктовий натуральний. Приготування Очищену цибулину наріжемо тонкими півкільцями. Очищену моркву натремо на тертці для корейської моркви. Змішаємо масло з оцтом в співвідношенні 3:1 або 4:1. Додамо мелений коріандр, приправимо продавлений часником і гострим червоним перцем. Цією сумішшю замаринуем цибулю і моркву (в салатниці). Підготуємо і зваримо кальмара (див. початок тексту). Остудимо і наріжемо соломкою або невеликими смужками (тушки - можна спіральками, поперек). Дрібно нарубим зелень. Додамо кальмара і зелень до маринованої моркви з цибулею. Перемішаємо, дамо постояти хвилин 5-8. Подаємо з легким світлим столовим вином, лимонною горілкою, джином.
Салат з кальмарами, корейською морквою, яйцем і зеленою цибулею
Інгредієнти: кальмар - близько 400 м; морква - 2 шт.; яйце куряче - 2 шт.; цибуля зелена - 8-10 пір'я; олія холодного віджиму; лимон; гострий червоний перець; часник - 2 зубчики; зелень кінзи і петрушки. Приготування Очищену моркву натремо на тертці для корейської моркви. Яйця зваримо круто, остудимо і очистимо. Наріжемо або нарубим. Зваримо кальмара і наріжемо соломкою. Нарубим зелень і цибулька. Все це з'єднаємо в салатниці. Змішаємо масло з оцтом (3:1), приправимо гострим червоним перцем і продавлений часником. Заллємо салат заправкою і перемішати. Дамо постояти хвилин 10.
Салат з кальмарів, горіхів, помідорів і корейської моркви
Інгредієнти: кальмар - близько 400 м; горіхи (будь-які) - близько 100-150 г; морква - 2 шт.; помідори - 2-4 шт.; часник - 2 зубчики; зелень свіжа різна; олія рослинна; оцет фруктовий натуральний; червоний гострий перець. Приготування Кальмара підготуємо, відваримо, остудимо і наріжемо соломкою або спіральками (див. вище). Морква натремо на «корейської» тертці. Помідори наріжемо скибочками. Горіхи порубаємо ножем (деякі види можна додавати цілком). Подрібнити зелень і часник. Всі з'єднаємо в салатниці.
Для заправки змішуємо оцет з маслом (приблизно 1:4). Заправимо салат і перемішати. Цибуля не додаємо - він з горіхами не поєднується. Почекаємо хвилин 10 і можна подавати до столу.