Ситні салати не обов'язково повинні бути калорійними і купатися в жирній заправці з майонезу, досить просто правильно підібрати використовувані інгредієнти і готове блюдо не тільки вгамує почуття голоду надовго, але і принесе користь організму. Однією з ситних і одночасно корисних закусок є салат з куркою і рисом. Простий у приготуванні, він ідеальний для транспортування, а тому згодиться як ланчу на роботі.
Курячий салат з горіхами і рисом
Інгредієнти: відварений дикий рис - 1 1/2 ст.; куряче філе - 1 шт.; сушена журавлина - 1/3 ст.; горіхи пекан - 1/3 ст.; салатний цибуля - 1/2 шт.; петрушка - 1 пучок; оливкова олія - 3 ст. ложки; сік 1 лимона; яблучний оцет - 2 ст. ложки; цукор - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Куряче філе відварюємо в підсоленій воді або запікаємо в духовці до повної готовності. Готове м'ясо остуджуємо і ріжемо кубиками, після чого змішуємо з диким рисом, тонкими кільцями салатного лука, обсмаженими горіхами, журавлиною і свіжою петрушкою.
У невеликій баночці готуємо заправку з олії, лимонного соку, укусу й цукру. Ретельно струшуємо вміст банки, щоб перетворити його в емульсію, після чого сіль і перець додаємо за смаком. Заливаємо салат заправкою і подаємо до столу. Якщо перед подачею дати салату постояти в холодильнику пару годин, то його смак порадує вас ще більше.
Рецепт салату "Королівський" з куркою та рисом
Інгредієнти: відварений рис - 1 ст.; куряче філе - 1 шт.; твердий сир - 80 г; селера - 1 стебло; виноград - 10 ягід; грецький йогурт - 3-4 ст. ложки; оливкова олія - 2 ст. ложки; гірчиця солодка - 1/2 ч. ложки; кріп; сіль, перець - за смаком. Приготування Куряче філе відварюємо в підсоленій воді, після чого розбираємо м'ясо на волокна. Твердий сир натираємо на крупній тертці. Виноград миємо й розрізаємо навпіл, кісточки, якщо такі є, видаляємо. Селера ріжемо невеликими кубиками. Змішуємо підготовлені інгредієнти з рисом в салатнику.
Для заправки йогурт збиваємо з оливковою олією до однорідності, додаємо трохи гірчиці, сіль з перцем за смаком і подрібнений кріп. Додати нотку свіжості в заправку допоможе лимонна цедра. Заправляємо салат з куркою, рисом і сиром отриманим соусом і відразу ж подаємо до столу.
Салат з куркою, рисом і апельсинами
Інгредієнти: Для курки:
куряче філе - 2 шт.; апельсиновий сік - 1 ст.; бальзамічний оцет - 3/4 ст.; мед - 1/4 ст.; оливкова олія - 1/4 ст.; томатна паста - 2 ст. ложки; кумин - 1/2 ч. ложки; сіль, перець - щіпка. Для салату:
чорний рис - 1 ст.; курячий бульйон - 2 ст.; апельсини - 2 шт.; авокадо - 2 шт.; томати черрі - 300 г; зелена цибуля - 4 пера; свіжа петрушка; сир фета - 100 г; кешью - 80 р. Для заправки:
оливкова олія - 1/3 ст.; сік 1 лайма; бальзамічний оцет - 2 ст. ложки; червоний перець - 1/4 ч. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Куряче філе маринуємо в суміші апельсинового соку, бальзамічного
оцту, томатної пасти, меду, олії і куміна. Не забуваємо також про сіль і перець, їх слід додавати за смаком. Перед тим, як заливати куру маринадом, всі інгредієнти змішуються і нагріваються до закипання. Чверть маринаду залишаємо для змазування в процесі готування, а решта виливаємо на курку. Обсмажуємо куру на оливковій олії до повної готовності. Даємо філе відпочити 5 хвилин, після чого нарізаємо його соломкою.
Рис заливаємо бульйоном і варимо на малому вогні 30-40 хвилин. Всі інші інгредієнти для салату нарізаємо довільно. Інгредієнти для заправки збиваємо до однорідності за допомогою блендера. Укладаємо всі підготовлені інгредієнти на тарілку, не перемішуючи і поливаємо готової заправкою зверху. Посипаємо блюдо фетою.