Салати-коктейлі складають з тих же компонентів, що і звичайні салати. Різниця лише у формі подачі: салати-коктейлі укладають шарами в спеціальні скляні келихи (креманки) і заливають заправкою, зверху прикрашають-оформляють. Виглядає дуже ефектно, особливо збоку.
До столу салати-коктейлі подають на тарілці, обов'язково вистеленій серветкою. В даному випадку тарілка не тільки піднос. Прибираємо серветку в бік, перекладаємо салат-коктейль в цю саму тарілку, перемішуємо виделкою (лівою рукою) і їмо (виделкою і ножем) - так буде правильно.
Креветки - продукт, чудово підходить для салатів-коктейлів, особливо ефектно вони виглядають у верхньому завершальному шарі. Звичайно ж, нам знадобляться і деякі інші продукти. Салати-коктейлі - страва для фуршетів, святкових і романтичних трапез, тому будемо особливо обережні з пахучими інгредієнтами - особливо такими, як лук і часник.
Салат-коктейль з креветками, кукурудзою, авокадо, солодким перцем і ананасом
Інгредієнти: креветки середньо-дрібні або дрібні; кукурудза консервована; плід авокадо; перець солодкий червоний; ананас (можна консервований); лайм; гострий червоний перець; часник; йогурт класичний несолодкий або сметана; свіжа зелень для оформлення. Приготування Креветки звичайно продають підвареними, в будь-якому випадку, їх треба доварити або відварити і відокремити м'ясо від хітинового покриття. Відкладемо підготовлені очищені креветки в сторону - вони будуть останнім шаром. Відкриваємо банку з кукурудзою і зливаємо заправку. Ананас нарізаємо шматочками (або будемо витягати їх з банки в процесі приготування за допомогою ложки-шумівки). Солодкий червоний перець наріжемо дуже дрібною соломкою (довжина не більше 15 см). Акуратно виймаємо м'якоть авокадо і нарізаємо дрібними кубиками - як шкварки, і будемо поливати соком лайма в окремій мисці.
Розставляємо салатні келихи і починаємо викладати шари, їх порядок можете вигадати самі, краще всього, щоб вони контрастували за кольором. Наприклад, у такому порядку:
шматочки ананаса; солодкий перець; кукурудза; шматочки авокадо; ще раз солодкий перець. Тепер заправка. Злегка приправляємо йогурт або сметану продавлений часником і гострим червоним перцем. Закриваємо, не шкодуючи, верхній шар салату-коктейлю заправкою і зверху красиво і акуратно викладаємо кілька креветок. Прикрашаємо листочками зелені. До такого салату можна подати світлі вина або текілу, мескаль, граппу, ракію, бренді, бурбон.
Салат-коктейль «Морський» з креветками і огірками
Інгредієнти: креветки середні; тіло кальмара і/або маринована (малосольний) сьомга, горбуша або форель; огірки; цибуля зелена і інша свіжа зелень; лимон; йогурт класичний несолодкий або густі вершки, сметана; мускатний горіх тертий; трохи кріпленого світлого мускатного вина (або вермуту). Приготування Готуємо креветки (див. вище попередній рецепт). Кальмара спочатку ошпарюємо окропом, видаляємо шкірку і хрящі, а потім відварюємо протягом 3-х хвилин. Остуджуємо і ріжемо дрібно, так, щоб було зручно їсти. Дрібними шматочками нарізаємо рибу і огірки. Рибу скроплюємо соком лимона і маринуємо в окремій мисці хоча б хвилин 10. Рубаємо зелений лук.
Послідовність викладання шарів:
шматочки огірків; шматочки риби; зелена цибуля; кальмари; ще шар огірків. Тепер приправляємо йогурт або вершки (сметану) мускатним горіхом. Можна делікатно приправити різними видами перцю та іншими сухими спеціями. Додаємо для смаку зовсім трохи вина і перемішуємо.
Якщо це вершки - можна збити міксером. Заливаємо салат-коктейль заправкою, зверху акуратно викладаємо креветки і прикрашаємо листочками зелені.
Можна також включити до складу салату плоть мідій і інших морських молюсків, а також морську капусту - в якості окремих шарів.
Під такий салат добре подати світле вино, рисову або іншу зернову горілку або джин.