Молода стручкова квасоля не тільки значно корисніше звичайної, але і легше засвоюється організмом людини. Це низькокалорійний дієтичний продукт, що містить фолієву кислоту, вітаміни групи В, а також А, С і Е, корисні сполуки магнію, кальцію, хрому, заліза, «довгі» вуглеводи і достатню кількість клітковини.
Вживання молодої квасолі нормалізує виділення шлункового соку, покращує роботу печінки і нирок. Крім того, стручкова квасоля - чудовий профілактичний засіб проти аденоми передміхурової залози, що важливо для чоловіків. Дуже корисна молода квасоля і для вагітних жінок, а як частина меню діабетиків просто незамінна.
З молодої стручкової зеленої квасолі можна готувати різні страви, у тому числі, і салати, смачні і корисні. В несезонний час можна готувати з замороженої подваренной квасолі (продається в магазинах), у такому продукті збережено практично всі корисні властивості.
Салат із стручкової квасолі з куркою і помідорами черрі
Інгредієнти: зелена квасоля - близько 400 г (тобто, 1 пачка); куряче філе - 300 г; цибуля-порей - 1 стебло; помідори черрі - 6-8 шт. часник - 2 зубчики; зелень свіжа різна (петрушка, базилік, кінза); олія оливкова Extra Virgin; оцет виноградний натуральний світлий або сік лимона. Приготування Спочатку наріжемо лук-порей кружечками і замаринуем в суміші оливкової олії з оцтом (3:1), в цю ж миску продавим часник через ручний прес. Відварюємо квасолю в киплячій трохи підсоленій воді протягом 10 хвилин (або як зазначено на упаковці) і відкидаємо на друшляк. Куряче філе нарізаємо невеликими смужками і відварюємо з цибулею і спеціями для бульйону протягом 20-30 хвилин, трохи охолоджуємо і виймаємо шумівкою.
Розкладаємо на порційні сервірувальні страви потроху квасолі, поруч викладаємо шматочки курячого м'яса, мариновану цибулю-порей і кілька помідорів чері (можна розрізати на половинки). Оформляємо гілочками зелені і поливаємо залишками заправки. Замість олійно-оцтової заправки можна використовувати живий несолодкий класичний йогурт. До такого салату добре подати келих-другий світлого столового вина.
Салат із зеленої квасолі та грибів з цибулею
Інгредієнти: зелена квасоля заморожена - 400 г (1 пачка); гриби мариновані або солоні (будь-які) - близько 300-400 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; зелень свіжа різна (петрушка, кріп, кінза, материнка та ін); часник - 1-2 зубчики; олія холодного віджиму (лляне або соняшникова); сік лимона. Приготування Очищений лук наріжемо чверть кільцями і замаринуем в плошці сумішшю рослинної олії з соком лимона (співвідношення 3:1). З грибів зіллємо маринад, якщо потрібно, наріжемо дрібніше. Відваримо молоду квасолю до готовності і відкинемо на друшляк. Часник і зелень нарубим дрібно. Всі підготовлені інгредієнти перемішати в салатниці. Цей салат - чудова закуска під горілку та інші міцні
напої північного типу. Якщо бажаєте отримати більш ситний варіант страви, можна додати в нього відварений рис і січені зварені круто яйця. Можна і варене м'ясо додати.
Якщо хочете надати салату з молодої стручкової зеленої квасолі східний відтінок, використовуйте для заправки кунжутне масло, соєвий соус, рисовий оцет, мірін, сік лайма, червоний гострий перець, а також інші спеції і національні соуси в різних довільних комбінаціях.
Для додання латиноамериканського відтінку, в якості заправки можна використовувати не дуже густу сметану, щедро приправлену гострим червоним перцем (може, навіть і різних сортів), коріандром і часником.