Відомий і широко популярний продукт - морська капуста (ламінарія) - відноситься до класу бурих морських водоростей. Відомі кілька їстівних видів, які з давніх часів вживаються в їжу жителями прибережних районів. Морська капуста дуже корисна організму людини, це рослина містить полісахариди, білки, сполуки йоду, заліза, калію та магнію, вітаміни та інші корисні сполуки.
Регулярне вживання в їжу морської капусти заповнює можливий дефіцит йоду, поліпшує діяльність шлунково-кишкового тракту, нормалізує артеріальний тиск, знижує рівень холестерину, регулює водно-сольовий обмін, сприяє стрункості і спокою. Взагалі, це чудно-корисний продукт, яким, однак, не варто захоплюватися занадто при деяких діагнозах (поговоріть про це з лікарями).
В даний час морську капусту можна купити в різних видах свіжу, суху, мариновану, морожену та ін. (зрозуміло, краще всього готувати салати зі свіжої морської капусти). Слід зауважити, що найбільш корисна свіжа або суха ламінарія, а також у вигляді консервів/пресервів, виготовлених за місцем видобутку. При заморожуванні і пресуванні цей продукт втрачає більшість своїх корисних властивостей.
Отже, вибираємо або готові салати-пресерви з морської капусти, або суху ламінарію.
Розповімо, як приготувати морську капусту (сухий) або, використовуючи готові салати-пресерви в якості основного інгредієнта (у продажу представлені так звані корейські салати з морської капусти і моркви, баклажанів та ін).
Щоб відновити суху ламінарію, достатньо замочити в холодній кип'яченій воді на 2-4 години, після чого промити, і вона готова до вживання. У будь-якому випадку, щоб салати не здавалися нудними, нам знадобляться і деякі інші інгредієнти. Постараємося підбирати їх максимально гармонійно.
Рецепт салату з морською капустою, цибулею і кальмарами
Інгредієнти: морська капуста (размоченная і промита, або пресерви) - близько 200-300 р; кальмар - близько 300 м; цибуля червоний - 1 шт.; часник - 2 зубчики; олія першого холодного віджиму; оцет винний (або рисовий) натуральний або сік лимона (лайма); цибуля зелена - 3-5 пір'я. Приготування Кальмари ошпарюємо окропом, очищаємо, відварюємо і нарізаємо бажаним чином (краще всього - короткими тонкими смужками або спіральками, кільцями). Цибулю шаткуємо кільцями, півкільцями або чверть кільцями, зелену цибулю дрібно рубаємо. Змішуємо в салатниці морську капусту, кальмари та цибулю. Поливаємо сумішшю масла з оцтом або соком лимона (лайма), співвідношення 3:1. Перемішуємо. Якщо хочете зробити цей салат ситніше, можна додати в нього 2-4 варених картоплини (у вигляді скибочок) або склянка звареного розсипчастого рису. Додавання солодкого червоного перцю зробить такий салат ще більш корисним і цікавим.
Салат з морської капусти і «крабових» паличок (сурімі)
Інгредієнти: морська капуста (размоченная або пресерви) - 200-300 р; «крабові» палички - 200-300 р; яйця курячі - 2-3 шт. (або перепелині - 10 шт.); цибуля зелена - 3-5 пір'я; плід фенхеля - 1 шт. (цибулина); солодкий перець - 1-2 шт.; часник - 2 зубчики; олія рослинна; оцет натуральний фруктовий або сік лимона. Приготування «Крабові» палички звільняємо від упаковки і нарізаємо впоперек (крок близько 05 см) - виходять спіральки. Яйця відварюємо,
остуджуємо і очищаємо від шкаралупи, якщо курячі - можна нарізати або нарубати, перепелині можна класти цілком або розрізати кожне наполовину уздовж. Плід фенхеля нарізаємо чверть кільцями, солодкий перець - короткою соломкою. Часник і зелений лук дрібно рубаємо. Морську капусту і всі підготовлені інгредієнти з'єднуємо в салатниці і поливаємо заправкою (суміш масла з оцтом або соком лимона, можна ще приправити гострим червоним перцем). Перемішуємо і можна подавати до столу.
До таких салатів можна подавати світле столове вино або більш міцні напої: горілку, гіркі настоянки, джин, лимончелло.