Мідії - вельми корисний делікатесний продукт, порівнянний з устрицями.
Можна по-різному готувати мідії, наприклад, складати з ними різні салати. Особливо добре мідії поєднуються з рисом, тому візьмемо два цих продукту за основу салатів.
Рецепт дієтичного салату з мідій з рисом
Інгредієнти: плоть мідій - близько 300 м; рис - 1-2 склянки; солодкий червоний перець - 2 шт.; авокадо - 1 плід; цибуля ріпчаста - 1 шт.; цукіні - близько 150-200 г; лимон або лайм; гострий червоний перець; часник; зелень свіжа різна; олія холодного віджиму; оцет натуральний фруктовий; листя салату, цикорію або цикорію. Приготування Мідії варто добре промити і закинути в каструлю з киплячою водою. Після відкривання раковин проварюємо ще протягом 1 хвилини (цього достатньо) і зливаємо воду. Остуджуємо холодною водою, витягаємо їстівну частину мідії (це м'яз-насос).
Старанно промитий (краще гарячою водою) рис проварюємо , не перемішуючи, у великій кількості води протягом 8-16 хвилин (залежно від сорту). Можна промити його ще раз і злити воду.
Нарізаємо цибулю чверть кільцями і з'єднуємо його в мисці з відібраними шматочками мідій. Відразу замаринуем, для цього змішуємо масло з оцтом і/або соком лимона або лайма (співвідношення приблизно 3:1). Додаємо нарізаний соломкою солодкий перець, дрібно рубані часник, гострий перець і зелень. Перемішаємо.
Витягаємо кісточку з авокадо і відокремлюємо м'якоть, використовуючи ложку. Нарізаємо дрібними кубиками і додаємо в салат. Нехай салат постоїть, промаринується хвилин 20.
Тепер кладемо зварений рис і перемішуємо. Викладаємо салатні листя (цикорій, ендивій) на сервірувальне блюдо, а зверху поміщаємо порцію салату. Оформляємо листочками зелені.
Можна викласти рис поруч з салатом з мідій (через кільце або іншу спеціальну форму) - вийде гарно. Подаємо салат з мідіями і рисом зі світлими винами.
Можна надати салату з рисом і мідіями далекосхідний колорит, для цього використовуйте гірчичне або кунжутне масло або їх суміш, збільште кількість перцю, часнику і кінзи, додайте соєвий соус і/або інші традиційні соуси. Зрозуміло, салати в далекосхідному стилі краще подавати з автентичними алкогольними напоями: рисовим вином, саке, соджу, маотай, эрготоу, фруктовими винами.
Якщо хочете приготувати теплий салат з рисом і мідіями, шматочки плоті мідій можна злегка обсмажити з тонко нарізаною цибулею.