Болгарська або солодкий перець - вельми популярна культура. У солодкому перці міститься безліч корисних речовин, а саме: вітаміни С, Р та групи В, цінні мікроелементи та рослинні волокна, флавоноїди, антиоксиданти і капсоіцін в невеликих кількостях. Використання в стравах термічно не обробленої болгарського перцю благотворно для серцево-судинної, травної, видільної, нервової та імунної систем організму людини. Також регулярне вживання солодкого перцю - дієва профілактика онкологічних захворювань і хвороби Альцгеймера.
Болгарський перець входить до складу різних страв, але корисніше всього він в салатах. Так що частіше включаємо в свій раціон болгарський перець: червоний, жовтий, зелений - готуємо з нього салати, красиві і корисні.
Салат з червоним болгарським перцем, помідорами і сиром
Інгредієнти: перець болгарський червоний - 2 шт.; перець гострий червоний свіжий; бринза (або інший подібний сичужний сир) - 200 г; помідори стиглі червоні - 1-3 шт.; цибуля ріпчаста - 05-1 шт.; часник - 2 зубчики; зелень (базилік, петрушка, кінза, любисток); олія першого холодного віджиму (оливкова, гірчичне, кукурудзяна, соняшникова); сік лимона. Приготування Очищену цибулю нарізаємо чверть кільцями, перець - короткою соломкою, помідори - скибочками. Сир нарізаємо дрібними кубиками (а якщо сухуватий - трьом на крупній тертці). Зелень, гострий перець і часник дрібно рубаємо. З'єднуємо всі інгредієнти в салатниці.
Для заправки змішуємо олію з соком лимона. Поливаємо салат і перемішуємо. Можна використовувати в якості заправки натуральний живий питної несолодкий йогурт . Подаємо з м'ясними та рибними стравами.
Щоб приготувати салат з болгарського перцю, шинки і сиру, використовуємо не бринзу , а твердий сир (голландський, наприклад). Шинки досить 200-300 р, інші інгредієнти і пропорції - як у попередньому рецепті (див. вище). Помідори в цьому салаті не обов'язкові.
Ситний салат з квасолі і болгарського перцю з шинкою
Інгредієнти: болгарський перець - 2 шт.; квасоля, консервована червона або біла (або варена молода зелена стручкова) - близько 200-300 р; шинка свиняча - близько 200-300 р; цибулю-порей (або будь ріпчаста) - 1 стебло; зелень свіжа різна; гострий червоний перець свіжий; часник - 2 зубчики; олія холодного віджиму; оцет винний світлий натуральний. Приготування Відкриваємо банку з квасолею і зливаємо сироп. Промиваємо квасолю кип'яченою водою і закладаємо в салатницю разом з шинкою, нарізаною короткими нетовстими смужками. Додаємо нашатковану соломкою болгарський перець і цибулю-порей (кружечками або півкільцями). Зелень, часник і гострий перець дрібно рубаємо і теж додаємо в салатницю. Поливаємо сумішшю масла з оцтом (співвідношення 3:1) і перемішуємо. Подаємо в якості самостійного блюда під світле легке столове вино.
Салат з болгарським перцем і кальмарами
Інгредієнти: болгарський перець - 2 шт.; тіло кальмара - близько 300-400 г; зелена цибуля; морська капуста (готова) - близько 300 м; часник - 2 зубчики; олія рослинна; сік лимона. Приготування Кальмарів ошпарим окропом, очистимо від шкіри і хрящів, відваримо протягом 3-х хвилин (не більше). Наріжемо кальмари короткими
смужками або спіральками, а болгарський перець - довгою соломкою. Зелену цибулю і часник нарубим дрібно. Все підготовлене помістимо в салатницю. Додамо морську капусту. Поллємо сумішшю олії з соком лимона (3:1) і перемішаємо.
Салат з болгарським перцем, огірками та капустою
Приготування Наріжте перець і огірки довільно. Нашаткуйте капусту. Можна додати подрібнені зелень і часник. Полийте сумішшю рослинної олії з соком лимона. Подавайте з м'ясними та рибними стравами.