Буряк часто недооцінюють, використовуючи лише для приготування борщів , вінегретів або закусок з великою кількістю майонезу і часнику. Оцінити цей коренеплід по достоїнству можна лише відчувши його смак окремо. Солодкуватий овоч може запросто знайти місце у вашому повсякденному раціоні, особливо, якщо ви використовуєте його як інгредієнт для салатів, мова про яких піде далі.
Рецепт салату з вареною буряком
Інгредієнти: буряк (маленька) - 8 шт.; оливкова олія - 1 ст. ложка; часник - 1 зубчик; волоський горіх - 1/3 ст.; червоний винний оцет - 1 1/2 ст. ложки; сир фета - 70 р. Приготування Буряк ретельно миємо й обсушуємо, після чого кладемо коренеплід в каструлю з водою і відварюємо до повної готовності. Бадилля, що залишилася від буряків, зберігаємо. Варені коренеплоди остуджуємо і очищаємо від шкірки, після чого розрізаємо навпіл або на четвертинки, і кладемо на сервірувальне блюдо.
У сковороді розігріваємо масло і швидко обсмажуємо на ньому горіхи з пропущеним через прес часником. Через 3-4 хвилини додаємо на сковороду бадилля і прибираємо інгредієнти з вогню. Вміст сковороди розкладаємо по сервировочному блюдо з буряком, поливаємо салат бальзамічним оцтом або глазур'ю, а потім посипаємо сиром.
Простий салат з вареного буряка
Інгредієнти: рослинне масло - 2 ст. ложки; апельсиновий сік - 4 ст. ложки; корінь імбиру - 1/2 ч. ложки; сіль, перець - за смаком; свіжа зелень - за смаком; буряк - 2-3 шт. Приготування Буряк моєму і варимо до м'якості. Відварений коренеплід остуджуємо, чистимо і нарізаємо невеликими кубиками. У невеликій мисці змішуємо апельсиновий сік , корінь імбиру, масло і сіль з перцем. Поливаємо отриманої заправкою ще теплу буряк, перемішуємо і посипаємо блюдо свіжою зеленню. Подавати такий простий салат можна з карпаччо з лосося або гравлаксом.
Рецепт салату з вареного буряка
Інгредієнти: оливкова олія - 1/4 ст.; червоний цибуля - 1 шт.; часник - 2 зубчики; сочевиця - 500 г; буряк - 400 г; червоний винний оцет - 1 ст. ложка; рукола - 80 г; сир фета - 180 р. Приготування Сочевицю відварюємо до повної готовності. У сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому нарізану кільцями цибулю. Додаємо в сковороду до цибулі подрібнений часник, сочевицю і скибочки попередньо відвареного буряка. Перемішуємо всі разом і викладаємо в салатник.
Окремо збиваємо масло з оцтом, сіллю і перцем. Поливаємо отриманої заправкою теплі інгредієнти салату і викладаємо його на подушку з руколи. Готовий салат посипаємо сиром.
Салат з вареного буряка і моркви
Інгредієнти: буряк - 300 г; морква - 2 шт.; петрушка, коріандр, естрагон - на смак; цедра і сік 1/2 лимона; оливкова олія - 4 ст. ложки; гарбузове насіння - 1 жменя; сіль, перець. Приготування Буряк і моркву відварюємо і нарізаємо кубиками. Змішуємо теплі коренеплоди з заправкою з масла, соку і цедри лимона, а також солі і перцю. Додаємо в салат грубо нарізану зелень і перемішуємо. Готову страву посипаємо насінням.
Смачний салат з вареного буряка
Інгредієнти: картопля - 450 г; копчена макрель (філе) - 3 шт.; буряк - 250 г; мікс салату - 100 г; селера - 2 стебла; волоський горіх - 50 г; лимонний сік - 2 ст. ложки; оливкова олія - 4 ст. ложки; сметана - 3 ст. ложки; тертий хрін - 1 ч. ложка. Приготування Картоплю і буряк миємо й відварюємо до готовності. Варені коренеплоди остуджуємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо великими шматочками. Селера ріжемо впоперек тонкими скибочками і додаємо до картоплі та буряках разом з волоським горіхом. Додаємо мікс салату і шматочки копченої риби. Викладаємо салат на пласке блюдо для сервірування. З сметани, лимонного соку, олії та хрону робимо соус і поливаємо їм салат зверху.