Буряк - дуже корисна рослина, що містить рослинні волокна, корисні сполуки калію, вітаміни, антиоксиданти і фолієву кислоту. Завдяки широкого ареалу поширення використовується людьми у їжу з давніх часів (їстівні і коренеплоди і листя). Буряк включається до складу інгредієнтів багатьох смачних і корисних страв (в основному салатів), іноді використовується як природний харчовий барвник. Завдяки високому вмісту цукристих речовин з бурякового соку можна готувати корисне і смачне домашнє вино. Також буряк застосовується в традиційній медицині. Буряк в свіжому вигляді добре знижує артеріальний кров'яний тиск.
Як ми знаємо, термічна обробка харчових продуктів при температурі вище 80 градусів С, як правило, знижує їх корисність (найяскравіше відомий виняток - томати). Тому варто навчитися використовувати буряк у свіжому вигляді (або маринованому) - користь від салатів зі свіжої буряків для нашого організму буде, безумовно, вище ніж, якщо ми її зваримо або запечемо.
Рецепт корисного салату зі свіжої буряків
Інгредієнти: буряк звичайна з листям - 2-4 шт. невеликого розміру; горіхи будь - близько 100-150 г; насіння кунжуту - 1 ст. ложка; часник - 2-3 зубчики; оцет фруктовий натуральний та/або сік лимона; олія холодного віджиму (соняшникова, кукурудзяна, гірчична або оливкова); зелень свіжа (петрушка, кінза, базилік). Приготування Відокремимо коренеплоди від листя, ретельно промиємо те й інше холодною водою. Очистимо коренеплоди овочевим ножем. Тепер треба нарізати буряк лагідної тонкою соломкою або дрібними довгастими прямокутними шматочками, чи можна натерти буряк на спеціальній тертці для приготування корейських салатів.
Горіхи слід очистити, якщо необхідно, злегка прожарити на сухій сковороді і розмолоти або порубати важким ножем. Також дрібно порубаємо очищений часник і зелень, в тому числі, і зелень буряка.
З'єднаємо всі підготовлені інгредієнти в салатниці, додамо кунжутне насіння.
Приготуємо заправку, змішаємо масло з оцтом і/або соком лимона в приблизній пропорції 3:1 або 4:1 і поллємо цією заправкою салат. Перемішати салат і залишимо хвилин на 10-20 нехай злегка подмаринуется.
Можна використовувати в якості заправки для такого салату натуральну сметану, кисляк або натуральний живий несолодкий йогурт (можна взяти для цього мацун або інші подібні кисломолочні продукти).
Таким же чином (за рецептом) можна приготувати салат зі свіжої буряків і моркви. Моркву натріть на тертці або подрібніть за допомогою ножа.
Балканський салат зі свіжої буряків
Інгредієнти: буряк звичайна свіжа (коренеплоди без листя) - 2-4 шт. невеликого розміру; козячий сир домашній - близько 400 м; капуста червонокачанна - 05 маленького вилка; цибуля салатний (білий чи червоний) - 1 шт.; часник - 2 зубчики; зелень свіжа (петрушка, кінза, базилік, любисток); олія холодного віджиму; оцет фруктовий. Приготування Очищену буряк нашинкуем ножем, або короткою тонкою соломкою, або довгастими прямокутними шматочками. Козячий сир також наріжемо довгастими дрібними шматочками або, якщо він
досить сухий - натремо на тертці.
Нашинкуем червонокачанну капусту, цибулю наріжемо півкільцями. Часник і зелень нарубим дрібно. Всі інгредієнти з'єднаємо в салатниці. Поллємо салат заправкою з масла з оцтом (3:1). Перемішаємо і дамо постояти хвилин 10-20.
До такого салату добре подати солону або запечену свинячу грудинку, нарізану скибочками, мамалигу або коржі, а також домашнє несульфитированное червоне вино або ракію.