Зазвичай салати готують з соусом-заливкою, рецептів заливок відомо безліч, як універсальних і загальновідомих у різних країнах світу, так і відрізняються за місцевою специфікою. Для пострадянських територій характерно використання олійно-оцтових заливок, майонезу або сметани. Ми пам'ятаємо, що майонез і сметана - продукти дуже калорійні, містять достатню кількість жирів. Бажаючим зберігати стрункість фігури варто порадити заправляти салати натуральним живим несолодким болгарським йогуртом або більш густим грецьким .
Жирність йогуртів невисока - від 01 до 10% (для порівняння жирність сметани від 10 до 58 %). Крім того, йогурт сам по собі володіє унікальним приємним ніжним молочним смаком. Особливо добре виходять салати з фруктів з йогуртом в стилі фьюжн. Салати, заправлені натуральним йогуртом (завдяки вмісту в ньому мікроорганізмів), легко засвоюються організмом людини, вони одночасно ситні і легкі.
Наводимо кілька рецептів смачних салатів з йогуртом. Краще вибирати йогурт жирністю не вище 4%.
Ситний балканський салат з вареної яловичиною і йогуртом
Інгредієнти: варена нежирна яловичина - близько 300 м; несолодкий йогурт натуральний - 200 г; молода квасоля варена (можна заморожених напівфабрикатів) або зелений горошок - 200 г; перець солодкий червоний або жовтий - 1-2 шт.; цибуля зелена і інша зелень (петрушка, базилік, кінза, любисток і ін); часник - 2 зубчики; гострий червоний перець. Приготування Яловичину наріжемо невеликими шматочками. Квасолю треба проварити, горошок можна використовувати консервований або свіжий. Солодкий перець нарубим короткою соломкою. Цибулю, часник і зелень нашинкуем дрібно. З'єднаємо всі інгредієнти в салатниці. Йогурт приправимо гострим червоним перцем, поллємо салат цією заправкою і перемішати. До салату добре подати столового червоного вина або чарку плодової ракії, а також прісного коржика з грубої цільнозерновий борошна (пшеничного та/або в суміші з ячмінної, кукурудзяної). Чудовий варіант обіду або вечері.
Приблизно слідуючи цій же рецептурі можна приготувати ще більш легкий дієтичний салат з йогуртом, замінивши яловиче м'ясо курячим. Щоб зробити салат більш ситним, використовуйте немолоду варену (можна консервованої) квасоля або нут. Включення до складу цього салату свіжих слив та/або груш (не занадто соковитих), а також оливок без кісточок (темних або світлих) зробить його смак ще більш цікавим.
Легкий фруктовий ф'южн-салат з йогуртом
Інгредієнти: йогурт несолодкий натуральний - близько 150-170 г; банан - 1 шт.; ананас (можна консервований) - 200 г; авокадо - 1 плід; ківі - 1-2 шт.; мандарин або апельсин - 1-2 шт.; червоний перець гострий; лайм - 1 шт.; какао-порошок - 2-3 ч. ложки; цукор-пісок - 1 ч. ложка. Приготування Очистимо банан і наріжемо кружальцями, ананас - невеликими шматочками, очищений ківі - невеликими скибочками. Мандарини або апельсини очистимо і акуратно розберемо на часточки. Плід авокадо разрежем вздовж на 2 половини, видалимо кісточки і шкірку, а м'якоть наріжемо кубиками.
Приготуємо гострий шоколадно-йогуртовий соус-заливку. Змішаємо какао-порошок з цукром (щоб не було грудочок) і додамо в йогурт. Ретельно перемішати, приправимо соком лайма і червоним гострим перцем - ці добавки зроблять смак і аромат заливки особливо вишуканим.
З'єднаємо підготовлені фрукти в салатниці і поллємо шоколадно-йогуртній заливкою.
Зрозуміло, по сезону можна вибирати інші фрукти для складання салатів з йогуртом, наприклад, сливи + абрикоси + персики + груші. Можна додавати в салати і різні ягоди: смородину, аґрус, полуницю та ін., тут великий простір для фантазій.
Можна складати салати в порційних салатниках, креманках або келихах. До ф'южн-салатам з йогуртом можна подавати прохолодні кисломолочні напої, молочні та фруктові коктейлі як з алкогольними компонентами, так і без, легкі світлі вина.