Цвітна капуста - однорічна рослина, досить поширена агрикультура, у різних сортів можливі різні кольори і відтінки, цінується за високі дієтичні і смакові якості. Цвітна капуста перевершує інші види капусти (в тому числі, і білокачанну) за вмістом білків і вітаміну С.
Цей чудовий овоч містить безліч корисних речовин, а саме: клітковину, вітаміни С, А, РР і групи В, сполуки калію, натрію, магнію, кальцію, заліза, активні флавоноїди. Регулярне вживання цвітної капусти в їжу є хорошою профілактикою онкологічних проблем і захворювань серцево-судинної системи. Цвітна капуста чудово засвоюється, тому вона особливо корисна при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, жовчного міхура, печінки та видільної системи. Цвітну капусту навіть використовують для дитячого харчування, однак, її вживання в їжу при подагрі слід обмежувати.
З цвітної капусти можна готувати різні страви, наприклад, вона може бути одним з основних компонентів салатів.
Простий рецепт салату зі свіжої цвітної капусти
Інгредієнти: капуста цвітна; помідори стиглі тугі; часник; свіжа зелень різна (кінза, базилік, петрушка, та ін); олія холодного віджиму; лимон. Приготування Цвітну капусту розберемо на окремі дрібні качанчики («ніжки» можна нарізати ножем). Можна робити салат із сирої цвітної капусти або бланшированою (тобто, треба скласти качанчики в ємність і залити окропом, через 2-3 хвилини воду зливаємо). Помідори нарізаємо скибками, дрібно рубаємо зелень і часник. Все підготовлене з'єднуємо в салатниці і заливаємо заправкою, приготовленою з рослинної олії з соком лимона. Перемішуємо салат і можна подавати до столу, але краще нехай постоїть хвилин 10.
Для заправки замість суміші олії з оцтом можна використовувати несолодкий натуральний йогурт або майонез (краще домашнього приготування).
Смачний салат з маринованої цвітною капустою по-корейськи
Спершу запам'ятаємо, що паназійська кухня (в тому числі, і корейська) не терпить поспіху і квапливості. Будемо готувати салат мінімум за 4 години до їжі, а краще за 8-12.
Інгредієнти: цвітна капуста - 1 качан середнього розміру; морква - 1-2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; перець солодкий - 2 шт.; перець червоний гострий свіжий - 1 шт.; часник - 3-5 зубчиків; корінь імбиру свіжий - 1 шт.; вода - близько 1 л; цукор - 1 ст. ложка; гвоздика - 3 суцвіття; запашний перець горошком - 5-8 шт.; насіння коріандру і фенхелю; оцет натуральний фруктовий - 1-2 ст. ложки; кунжутна олія; свіжа зелень для оформлення (кінза, базилік, петрушка). Приготування Найзручніше маринувати в скляній банці або керамічній посудині. Закладаємо на дно банки нарізану кільцями цибулю, крупно подрібнені часник і імбир (корінець перед подрібненням треба очистити).
Цвітну капусту розбираємо на дрібні качанчики, моркву натираємо на тертці для корейських салатів, солодкий перець нарізаємо короткою соломкою. Все це теж закладаємо в банку.
В ковшике варимо маринад. Доводимо воду до кипіння і одночасно розчиняємо в ній цукор. Додаємо гвоздичку, перець горошком, насіння коріандру і фенхелю.
Проварюємо маринад протягом 3-5 хвилин.
Вимикаємо вогонь, чекаємо ще 5 хвилин і вливаємо оцет, після чого заливаємо маринад в банку. Накриваємо кришкою, охолоджуємо до кімнатної температури, потім поміщаємо банку на полицю холодильника або інше прохолодне місце. Коли салат, на вашу думку, досить промаринується, злийте маринад, перекладіть в салатницю салат і заправте кунжутним маслом. Оформіть зеленню і це чудове блюдо можна подавати до столу.
Дієтичний салат з вареної цвітної капусти будемо готувати без цукру, оцту та інших інгредієнтів з різкими смаками (цибуля, часник, імбир, гострий перець). Для відварювання цвітної капусти до готовності потрібно не більше 5-ти хвилин.