Салат - саме універсальне блюдо. Відомо безліч рецептів салатів, в яких можуть поєднуватися різні продукти самим несподіваним чином.
В даний час салат «Мімоза» - одне з найпопулярніших страв для святкового столу практично на всьому слов'янському пострадянському просторі. Це смачне і не дуже складне в приготуванні блюдо.
Розповімо, як приготувати салат «Мімоза» з лосося з сиром, цей рецепт можна вважати класичним.
Рецепт салату «Мімоза» з лосося з сиром
Інгредієнти: яйця курячі свіжі (бажано, з яскравими жовтками) - 6 шт.; рибні консерви з лососевих риб в олії або у власному соку - 1-2 банки; твердий сир - близько 200 г; майонез (краще домашнього приготування) - близько 200-250 мл; масло вершкове натуральне - 100 г; цибуля ріпчаста звичайний або білий салатний - 2-3 цибулини середнього розміру; лимон; свіжа зелень різна (петрушка, кінза, кріп). Приготування Вершкове масло заздалегідь помістимо в морозильне відділення холодильника. Яйця зваримо круто (після закипання проварюємо близько 6-8 хвилин, не більше, інакше жовтки будуть мати неприємний колір). Остуджуємо яйця холодною водою і очистити від шкаралупи. Відокремлюємо білки від жовтків. Жовтки розминаємо виделкою. Білки рубаємо ножем, чим дрібніше - тим краще. Поміщаємо білки і жовтки в окремі миски.
Очищаємо цибулю та нарізаємо ножем якомога дрібніше (можна використовувати для цього крупну тертку або блендер). Цибулю трохи додаємо сіль і скроплюємо соком лимона.
Натираємо сир на середній або дрібній тертці. Зелень дрібно рубаємо ножем. Виймаємо рибу з банки і розминаємо виделкою в окремій мисці.
Будемо викладати салат шарами, можна перед публікацією помістити всі підготовлені інгредієнти в холодильник хвилин на 30-40.
На широке, але не надто глибоке блюдо викладаємо рівний шар-підкладку з рубаних яєчних білків.
Зверху - шар тертого сиру. Третім шаром піде розім'ятим лосось. Тепер робимо поверх часту «сіточку» з домашнього майонезу і розрівнюємо її акуратно лопаткою, щоб шар вийшов суцільним. Далі викладаємо шар подрібненого цибулі, зверху ще шар майонезу і останній шар - подрібнені яєчні жовтки упереміж з натертим на тертці вершковим маслом. Зверху робимо для краси тонку «сіточку з майонезу, але не розмазуємо її. Прикрашаємо листочками і гілочками зелені. Перед подачею непогано б помістити салат хоча б години на 2 на полицю холодильника.
Салат «Мімоза» добре подавати з моченими яблуками і північними ягодами, солоними грибами, світлим столовим вином, горілкою або ягідними настоянками.