Салати на святковому столі - особлива тема, відомо безліч популярних рецептів, одним з яких є салат «Соняшник» є кілька варіантів.
Як приготувати салат «Соняшник» з огірками і печінкою тріски?
Інгредієнти: печінка тріски консервована - 1-2 банки; картопля - 4 шт.; огірки солоні або мариновані - 2-3 шт.; яйця курячі - 4 шт.; цибуля зелена; якісний густий майонез в пакеті; оливки темні без кісточок; ковбасний сир. Приготування Відваримо картопля «в мундирі», остудимо, очистимо і натремо на крупній тертці, також натремо і огірки. Яйця зваримо круто, остудимо в холодній воді, очистимо і акуратно відділити жовтки від білків.
Білки окремо натремо на крупній тертці, а жовток - на дрібній. Печінка тріски розімніть виделкою. Перемішаємо печінка тріски з мелконарубленным зеленою цибулею.
Викладаємо салат на сервірувальне блюдо шарами. Спочатку - терту картоплю. Відрізаємо кінчик пакета з майонезом і робимо «сітку», зверху - терті огірки. Наступним шаром - печінка тріски з зеленим цибулею. Зверху - знову тонка «сітка» з майонезу. Далі - тертий білок, і знову майонез, на цей раз-рясно. Акуратно розмазуємо майонез по поверхні шару ложкою або лопаткою. Посипаємо тертим жовтком. Зверху викладаємо маслини, розрізані навпіл уздовж бочками вгору - це як би коробочка з насінням соняшника.
Звичайно «пелюстки соняшника» виконують з чіпсів викладанням по колу страви навколо салату. Ми пам'ятаємо, що чіпси некорисні і картоплю в салаті вже присутня. Але вихід є: замінимо чіпси скибочками ковбасного сиру. Хоча ковбасний сир не можна вважати особливо корисним продуктом, але все ж у порівнянні з чіпсами він явно виграє. Нарізаємо тонкі кружечки або овальчики з ковбасного сиру і викладаємо навколо салату. Коли переміщуємо порцію салату з блюда на порційну тарілку, можна «зачепити» до салату шматочок сиру.
Не буде зайвим поверх шару тертої картоплі викласти шар тертої вареної моркви (її потрібно зварити разом з картоплею, очистити і натерти).
Можна також викласти шар подрібненої цибульно-грибної суміші. Цибулю треба нашаткувати і окремо обсмажити, потім додати подрібнені гриби, злегка обсмажити і протушкувати протягом 15 хвилин (гливи можна використовувати в сирому вигляді, так вони навіть корисніше). Чи можна зробити шар подрібнених маринованих грибів без цибулі.
Замість картоплі (перший шар) можна використовувати зварений рис, краще - не дуже розсипчастий. До салату «Соняшник» подаємо світле вино або бренді.