Уолдорфский салат з'явився в ресторані готелю з однойменною назвою і спочатку представляв собою суміш з яблука, селери і подрібнених волоських горіхів з заправкою з майонезу або лимонного соку. Зараз варіацій «Уолдорф» безліч, і одна смачніше іншого. Давайте розбиратися.
Класичний салат «Уолдорф» - рецепт
Незважаючи на відносний мінімалізм в своєму складі, салат «Уолдорф» важко назвати самим простим у приготуванні: складне поєднання смаків різних сортів яблук і пильна увага до кожного інгредієнта, втім, і зробили це блюдо сучасною класикою.
Інгредієнти: Для горіхів:
волоський горіх - 2 ст.; яєчний білок; 1 ч. ложка міксу спеції (паприка, кайенский перець, мелений фенхель і коріандр); цукор - 120 р. Для заправки:
йогурт -125 мл; сметана - 125 мл; лимонний сік - 30 мл; масло волоського горіха - 50 мл Для салату:
корінь селери (нарізаний соломкою) - 1/2 ст.; яблука «Гренні Смітт» - 150 г; яблука «Гала» - 150 г; дрібні червоні яблука - 12 шт.; листя селери. Приготування Для приготування зацукрованих горіхів, самі волоські горіхи спершу змішуємо з яєчним білком, а потім посипаємо сумішшю спецій. Розподіляємо горіхи на аркуші пергаменту і запікаємо 20 хвилин при 180°С.
Для заправки з'єднуємо йогурт зі сметаною, соком лимона і маслом волоського горіха.
Головне в класичному «Уолдорфе» - гарна і правильна нарізка, тому беремо шатківницю з додатковими поперечними зубцями і нарізаємо з її допомогою всі яблука і корінь селери. Змішуємо салат із заправкою, викладаємо на тарілки за допомогою спеціального кільця, а потім посипаємо горіхами і молодими листочками селери.
Салат «Уолдорф» з яблуками, селерою і капустою
Як ми зазначали на початку статті, варіацій класичного американського салату може бути безліч, і ось одна з них. Тут, крім базових інгредієнтів, міститься козячий сир і капуста, а склад заправки трохи більш різноманітний, ніж в оригінальній версії.
Інгредієнти: головка капусти - 1 кг; яблука «Гренні Смітт» - 260 г; стебла селери - 90 г; козячий сир - 85 м; волоський горіх - 1 жменя; майонез - 80 мл; йогурт - 80 мл; діжонська гірчиця - 15 г; цукор - 15 г; оливкова олія - 60 мл; червоний винний оцет - 60 мл; пучок базиліка та кропу. Приготування Капусту дрібно шаткуємо і кладемо в салатник. Дрібно соломкою також нарізаємо очищені яблука і селеру. Також з'єднуємо їх з капустою. Зверху викладаємо козячий сир і посипаємо все крупно подрібненими ядрами горіхів. Тепер черга нашої простий, але дуже насиченою за смаком заправки. Для неї ми збиваємо майонез з йогуртом, додаємо гірчицю, цукор і масло. Для смаку і кольору вливаємо червоний винний оцет і заправляємо соусом салат. Разом з овочами до складу «Уолдорфа» може увійти зелень базиліка та кропу.
Американський салат «Уолдорф» з куркою
Інгредієнти: куряче філе - 300 г; червоне яблуко - 60 г; зелений виноград (ягоди) - 1 жменя; стебла селери - 80 г; волоські горіхи - 1 жменя; майонез - 30 г; йогурт - 40 г; лимонний сік - 20 мл Приготування Куряче філе, попередньо очищене від плівок, відварюємо в підсоленій воді і охолодити. Відварене філе розбираємо на волокна і кладемо в салатник. Слідом за курятиною відправляємо половинки виноградин (без кісточок, відповідно) і жменю крупно нарізаних волоських горіхів. Ріжемо стебла селери впоперек, яблука нарізаємо соломкою за допомогою шатківниці або гострого ножа. З'єднуємо всі інгредієнти разом і беремося за заправку. З нею справи ще простіше: віночком збиваємо разом майонез з йогуртом і соком лимона, щіпка кайенского перцю також не буде зайвою. Заправляємо готовим соусом салат і відразу ж подаємо до столу.