Горбуша - один з найбільш поширених представників благородних лососів, мешкає переважно в холодних водах Тихого і Північного Льодовитого океанів. Горбуша - невелика смачна риба з характерним відтінком плоті, делікатесний продукт. Горбушу заготовляють різними способами, в тому числі, і консервують промислово.
З горбуші, консервованої у власному соку, можна готувати вишукані рибні салати. Горбуша в томатній заливці хороша для супів, для салату не підходить.
Рецепт простого салату з консервованої горбуші
Ця страва готується швидко, що особливо чудово, якщо треба швидко приготувати гарну закуску.
Інгредієнти: горбуша (консерви) - 1 стандартна банку; куряче яйце - 2 шт.; свіжий молодий огірок - 1 шт.; редис - 5-8 шт. (або дайкон - 1 невеликий коренеплід); цибуля зелена - 8 пір'я; черемша зелень, кріп і інша; олія рослинна; лимон. Приготування Яйця зваримо круто, остудимо, очистимо і нарубим ножем, також лук та іншу зелень. Горбушу злегка розімніть виделкою. Огірок наріжемо дрібними поздовжніми скибочками, редис - кружечками (дайкон - краще на тертку, або скористайтеся чоппером).
Все змішуємо в салатниці і поливаємо заливкою з олії з лимонним соком (співвідношення 3:1).
Щоб цей салат зробити більш ситним, додамо в нього 1 склянку вареного розсипчастого рису або 1 банку консервованої кольорової квасолі (соус треба злити, квасоля промити кип'яченою водою).
Щоб надати цьому ж салату паназіатський відтінок, використовуємо для заправки соєвий соус і кунжутне масло.
Листковий салат з консервованої горбуші
Інгредієнти: горбуша (консерви у власному соку) - 2 банки; свіжі гливи або печериці - 300 г; цибуля - 1 шт.; рослинна олія для обсмажування; огірок молодий зелений - 2 шт.; картопля неразваристий - 5 шт.; оливки без кісточок - 8 шт.; куряче яйце - 4 шт.; сир твердий - 250 г; зелень городня; майонез. Приготування Відкриємо банку з горбушею, рибу розімніть виделкою. Картопля зваримо будь-яким зручним способом, дрібно наріжемо або натремо на крупній тертці. Гриби і цибулю, нарізані щодо дрібно, злегка обсмажуємо і злегка протушиваем. Варимо яйця круто, очистити і рубаємо ножем, огірки нарізаємо довгими маленькими скибочками, маслини - кружечками, сир тремо на тертці.
Будуємо салат на блюдо шарами:
Спочатку шар тертої картоплі, змішаного з цибулею і грибами, зверху робимо візерунок «сітку з майонезу, змащуємо лопаткою. Зверху другим шаром викладаємо консервовану горбушу і знову промазуємо майонезом. Наступним шаром йде рубане яйце і огірок, зверху майонез. Щедро присипаємо салат тертим сиром, оформляємо кружечками оливок і зеленню. Салат з консервованої горбуші з брокколі, гарбузом і грушею
Інгредієнти: горбуша (консерви) - 1 банка; брокколі або кольорова капуста - 300 г; гарбуз мускатний - 200 г; груша осіння жовта соковита, але не м'яка - 2 шт.; перець солодкий болгарський червоний - 1 шт.; олія рослинна; часник; червоний пекучий перець; олія рослинна; лимон; городня зелень. Приготування Розімніть вилкою горбушу. Брокколі розберемо на окремі качанчики і бланшируем, тобто, заллємо окропом на 5-8 хвилин, потім воду зіллємо. Грушу наріжемо невеликими скибочками і відразу збризніть соком лимона, щоб не потемніла. Гарбуз натремо на тертці для корейської моркви. Солодкий перець наріжемо соломкою. Зелень нарубим.
З'єднаємо всі в салатниці.
Приготуємо заливку: продавлений заправити часником масло, додамо лимонного соку, приправимо пекучим перцем. Поллємо заливкою салат і перемішати.
Салати з консервованої горбуші можна подавати під світле несолодке вино або міцні алкогольні напої.