Салат з рисом – самодостатня ситна та поживна закуска, яку можна приготувати на друге в будні або включити у святкове меню. В якості супроводу до відвареної корисної крупі використовують м'ясо, рибу, морепродукти, гриби або овочі.
Який салат можна приготувати з рисом?
Зібравшись готувати страву, важливо не тільки вибрати підходящий рецепт і придбати всі необхідні продукти, але і знати, як варити рис для салату або готувати для нього заправку.
Щоб отримати розсипчасту рисову кашу для додавання в салат необхідно зупинити свій вибір на крупі довгозернистого сорту або застосувати пропарений. Бюджетні сорти рису переважно відварити у великому обсязі води до готовності, а потім промити. Якісний продукт варять на тихому вогні під кришкою, доповнивши одну його частину двома порціями води. Особливо гармонійно поєднується рисова основа з м'ясом риби, консервами, крабовими паличками, креветками або кальмарами. Не менш смачною закуска буде з відвареною, обсмаженої або запеченої курятиною, індичкою, іншим м'ясом. Незмінним супроводом пісної версії страви будуть гриби. В якості заправки для закуски використовують майонез, соус на основі сметани або мікс з рослинної олії, оцту або лимонного соку з приправами. Салат «Мімоза» з рисом
Традиційно салат з рисом і рибними консервами «Мімоза» готується з відвареною картоплею, який перетирають на тертці. В даному випадку овоч замінить розсипчаста рисова каша. Більш делікатним смак закуски буде, якщо замість ріпчастої цибулі взяти зелений, а більш насиченим при використанні обсмаженої моркви замість вареної.
Інгредієнти: рис – 100 г; яйця – 5 шт.; консерви рибні – 1 банка; сир твердий – 200 г; морква – 2-3 шт.; цибуля – 1 шт.; майонез – 300 г; сіль, перець, зелень. Приготування Протирають на тертці відварену моркву, окремо варені білки і жовтки. Шаткуємо кубиками цибулю, розминають виделкою консерви, відварюють і остуджують рис. Укладають шарами, промазуючи кожен майонезом, рис, рибу, цибулю, сир, білок і моркву. Завершують оформляти салат з рисом, розподіливши зверху шар жовтка. Класичний крабовий салат з рисом – рецепт
Класичний крабовий салат з рисом і кукурудзою – завсідник святкового застілля. Закуска готується швидко, радуючи завжди відмінним результатом, який легко різноманітити, доповнивши склад іншими компонентами. Більш пікантним і гострий смак буде з ріпчастою чи зеленою цибулею, а додаткову соковитість придбає завдяки додаванню м'якоті свіжих томатів.
Інгредієнти: рис – 50 г; яйця – 2 шт.; крабові палички – 200 г; огірок свіжий – 2 шт.; кукурудза консервована – 200 г; цибуля – 1 шт.; майонез – 150 г; сіль, перець. Приготування Відварюють і остуджують рис. Додають нарізані кубиками відварені яйця, огірки, крабові палички і кукурудзу. Заправляють салат крабовий з рисом майонезом, солять, перчать, перемішують. Салат з рисом і печінкою тріски – рецепт
Салати з рисом, рецепти яких передбачають використання всіляких консервів, особливо затребувані завдяки простоті виконання і відмінного смаку. Вишуканим доповненням до рисової каші стане печінка тріски. Мариновані огірки можна замінити солоними або свіжими, а кріп петрушкою або кінзою.
Інгредієнти: рис – 1 /3 склянки; яйця – 4 шт.; печінка тріски – 1 банка; огірки мариновані – 3 шт.; цибуля зелена – 1 пучок; сіль, перець, майонез. Приготування Відварюють і остуджують рис. Варені яйця нарізують кубиками, додають до рису. Туди ж відправляють розім'яту виделкою печінка тріски, нарізані огірки, зелений лук. Заправляють салат з печінки тріски з рисом майонезом, посоливши і поперчив. Салат з консервованим тунцем і рисом
Ще одна версія закуски з консервами – салат з тунцем і рисом. Освіжить смак страви доданий до складу свіжий огірок, а твердий сир, нарізаний кубиками або перетертий на тертці, додасть поживності і додаткові вершкові ноти. Доповнити салат можна консервованим зеленим горошком або квасолею.
Інгредієнти: рис – 1 /3 склянки; яйця – 4 шт.; консервований тунець – 1 банка; огірки свіжі – 3 шт.; твердий сир – 50 г; зелень і зелений лук – за смаком; сіль, перець, майонез. Приготування Розминають виделкою рибу. Додають відварену і остиглий рис, нарізані огірки, сир, варені яйця і зелень. Приправляють салат з тунцем і рисом майонезом, сіллю, перцем, перемішують. Салат з кальмарами і рисом
Салат з кальмарами і рисом і яйцем є більш корисною інтерпретацією прославленої крабовою закуски. Тушки кальмарів перед використанням обчищають, відварюють в киплячій воді не більше хвилини, після чого занурюють у холодну воду і дають стекти. Форма нарізки морепродукта не принципова: це можуть бути кубики, соломка або кільця.
Інгредієнти: рис – 70 г; яйця – 4 шт.; кальмари – 300 г; кукурудза консервована – 200 г; лимонний сік – 3 ст. ложки; цибуля червоний – 1 шт.; сіль, цукор, майонез. Приготування Нарізану цибулю маринують 15 хвилин в лимонному соку, додавши по дрібці солі і цукру. Відварюють яйця, кальмари, нарізають, варять рис. Змішують компоненти, додавши кукурудзу, сіль, майонез. Цибуля відкидають на сито і вмішують в салат з рисом після стікання соку. Салат з креветками і рисом – рецепт
Вишуканий салат з креветками і рисом гідний святкової подачі. Креветки можуть додаватися у закуску як у відвареному до готовності, так і обсмаженому вигляді. Молюски необхідно попередньо очистити від панцирів. Вибираючи авокадо, віддають перевагу плодам зі стиглою соковитою і в міру м'якою м'якоттю.
Інгредієнти: рис – 70 г; яйця – 3 шт.; креветки очищені – 250 г; кукурудза консервована – 200 г; авокадо – 1 шт.; сіль, перець, зелень, майонез. Приготування Відварюють рис, креветки і яйця, останні очищають, нарізають кубиками. Чистять авокадо, позбавляють від кісточки, дрібно шинкують. З'єднують підготовлені складові, додають кукурудзу консервовану, сіль, перець, майонез, перемішують. Пісний салат з рисом і грибами
Салат з рисом і грибами підійде для подачі до пісного столу або включення в вегетаріанське меню. Дикий рис можна замінити будь-яким длиннозернистым, а замість шиітаке використовувати доступні печериці. Асорті запашних сухих трав можна скласти на свій смак, додавши, наприклад базилік або орегано.
Інгредієнти: дикий рис – 200 г; гриби шиітаке – 10 шт.; білі сухі гриби – 1 жменя; часник – 2 зубки; цибуля – 1 шт.; петрушка – 1 пучок; овочевий бульйон – 200 мл; чебрець – 1 ч. ложка; майоран – 1/4 ч. ложки; олія оливкова – 1-2 ст. ложки; сіль, перець, петрушка свіжа. Приготування Заливають сухі гриби гарячим бульйоном, залишають для набухання нарізають. Обсмажують на олії цибулю з часником. Закладають шиітаке, смажать 10 хвилин, додавши трави, сіль і перець. Додають нарізані білі гриби разом з бульйоном, засипають рис, прогрівають при помішуванні кілька хвилин. При подачі присмачують пісний салат з рисом свіжою зеленню петрушки. Салат з морепродуктами і рисом
Рисовий салат з участю морепродуктів може подаватися в холодному або теплому вигляді. Гармонійно доповнить палітру смаку закуски і підкреслить її гідності келих білого вина. Замість морського коктейлю допускається використовувати асорті із улюблених компонентів: мідій, креветок, гребінців, кальмарів.
Інгредієнти: дикий рис – 05 склянки; морський коктейль – 300 г; яйця перепелині – 4 шт.; цибуля червоний – 05 шт.; олія оливкова – 2 ст. ложки; лимонний сік – 1 ст. ложка; паприка і часник сушений – 1 ч. ложці; сіль, перець, зелень. Приготування Відварюють рис, змішують з цибулею, викладають на салатні листя на блюдо. На маслі обсмажують морський коктейль, додавши паприку, часник і перець, викладають на рис, додавши половинки яєць. Змішують лимонний сік, олію, сіль і перець, поливають заправкою салат за 15 хвилин до подачі. Салат з ананасами і рисом
Пісний салат з ананасом і рисом – вдала версія легкого, але разом з тим поживного і ефектного на вигляд страви, де контрастують, здавалося б, зовсім несумісні компоненти. Використовують консервовані ананаси, а гриби тільки свіжі, додатково їх обсмаживши з додаванням цибулі або за бажанням часнику.
Інгредієнти: рис – 05 склянки; ананаси – 200 г; гриби – 300 г; цибуля – 05 шт.; зелень – 05 пучка; олія оливкова – 2 ст. ложки; пісний майонез – 150 г; сіль, перець, зелень. Приготування Обсмажують з цибулею гриби, рис відварюють, нарізають ананаси і зелень. Укладають складові шарами в салатник, присмачуючи кожен шар майонезом і приправляючи сіллю, перцем, зеленню. Залишають на закуску кілька годин просочитися в холодильнику. Салат з рисом і морською капустою
Простий салат з рисом і морською капустою – ідеальний простір для корисних кулінарних експериментів, які завжди закінчуються вдало і результативно. Склад часто доповнюють відвареною яйцем, курячим м'ясом, а у пісних версіях свіжими або солоними огірками, відвареною морквою, картоплею, іншими овочами.
Інгредієнти: рис – 05 склянки; капуста морська консервована – 200 г; гриби – 300 г; олія оливкова – 2 ст. ложки; сіль, перець, зелень. Приготування Відварюють і остуджують рис, після чого змішують з морською капустою. Додають масло, сіль, перець, зелень, салат перемішують і відразу подають. Салат з рисом і м'ясом
Салат з вареним рисом буде максимально поживним, якщо його доповнити відвареною або запеченим, а потім нарізаним м'ясом. Особливо калорійна закуска зі свининою, а більш дієтична – з відвареною курячим філе. Пікантності смаку додасть маринований огірок, а яблуко додасть приємні солодкуваті ноти.
Інгредієнти: рис – 05 склянки; м'ясо – 200 г; мариновані огірки і яблуко – по 100 г; цибуля – 05 шт.; зелень – 1 пучок; сметана або майонез – 100 г; сіль, перець, цукор. Приготування Відварюють і остуджують рис. Нарізають кубиками огірок, яблуко, цибулю і відварене або запечене м'ясо. Заправляють салат сметаною або майонезом, додавши за смаком сіль, перець, цукор, перемішують і подають зі свіжою зеленню.