Салат з запечених овочів можна зробити як в умовах міської квартири, приготувавши овочі в духовці, так і на дачі або на пікніку, скориставшись для цієї мети мангалом. І той і інший варіант ми розглянемо нижче, і запропонуємо два кращих рецепта подібного страви.
Теплий салат з овочів, запечених в духовці
Інгредієнти: кабачок – 290 г; перці солодкі болгарські – 190 г; помідори – 380 г; бульба фенхеля – 1/2 шт.; олія оливкова – 40 мл; чебрець лимонний – 2 ч. ложки; Для заправки:
олія оливкова – 55 мл; сік лимона свіжий – 15 мл; часниковий зубець – 1 шт.; стручок перцю чилі – 1/4 шт.; сіль кам'яна – за смаком. Приготування Перед запіканням в духовці овочі необхідно ретельно помити, витерти насухо і нарізати. Кабачки подрібнюємо кружками товщиною до одного сантиметра, а перці болгарські, фенхель і томати поздовжніми скибочками. Укладаємо компоненти в форму для запікання або просто на деко, після чого поливаємо оливковою олією, притрушиваем лимонним чебрецем і відправляємо запікатися в розігріту до 205 градусів духовку хвилин на двадцять.
За цей час приготуємо заправку. Видавлюємо очищений часниковий зубчик в піалу, додаємо туди ж сік лимонний і олія оливкова. Рубаємо також як можна дрібніше перчик чилі і також додаємо в заправку. Гарненько розмішуємо всі компоненти за допомогою віночка і поливаємо отриманою сумішшю готові запечені трохи остиглі овочі, підсолюємо їх по смаку, перемішуємо і подаємо до столу негайно, поки теплі.
Салат з овочів, запечених на мангалі – рецепт по-вірменськи
Інгредієнти: баклажани – 490 г; перці солодкі болгарські – 190 г; кінза або петрушка – 1 невеликий пучок олія оливкова – 45 мл або по смаку; сік лимона свіжий – 15 мл або по смаку; часникові зубці – 2-3 шт.; сіль кам'яна – за смаком. Приготування Для салату по-вірменськи ми запечемо овочі на мангалі. Для цього вимиті плоди розкладаємо на решітці або нанизуємо на шампур і витримуємо над вугіллям до м'якості. По готовності відразу ж поміщаємо ненадовго плоди в посудину з холодною, трохи підсоленою водою, після чого виймаємо і легко знімаємо шкірку. Отриману м'якоть баклажанів і перцю нарізаємо великими шматочками, кладемо в миску, в яку також додаємо дрібно нарубану кинзу або петрушку, а також видавлюємо очищені часникові зубці. Заправляємо овочеву масу сумішшю оливкової олії без аромату і лимонного соку, підсолюємо до смаку, перемішуємо і негайно подаємо до столу.