Жінка, як відомо, з нічого може влаштувати справжню виставу з трьох актів: демонстрація почуттів, демонстрація мод і демонстрація кулінарного таланту. Винайти салат буквально з того, що є під рукою, під силу практично кожному, а якщо під рукою є смажені гриби – тут вже просто океан можливостей.
Салат майже традиційний Якщо з вечора залишилися недоїдені гриби, немає нічого простіше, ніж приготувати салат, наприклад, з смаженими лисичками, картоплею, цибулею і деякими добавками.
Інгредієнти: відварений в лушпинні картопля – 3-4 шт.; цибулина біла салатна маленька – 1 шт.; курка (грудка або м'ясо з стегон) відварна – 200 г; смажені лисички – 150 г; солодкий червоний перець (болгарський або паприка) – 1 шт.; сир «Костромський» або «Голландський» – 100 г; морква відварна або маринована по-корейськи – 1 шт.; сіль – за смаком; майонез «Салатний» або «Оливковий» – 1 пакет. Приготування Отже, картоплю відварюємо в шкірці, охолоджуємо і очищаємо, чистимо цибулю та нарізаємо дрібними кубиками. Добре, якщо курка відварити заздалегідь, щоб м'ясо було соковитим. Його розбираємо на волокна. Лисички смажимо з цибулею на рослинному маслі (якщо після вечері грибів не залишилося). Перець ріжемо на маленькі кубики, видаливши насіння і перегородки. Якщо гостра їжа вам не протипоказана, можна купити або заздалегідь приготувати моркву по-корейськи, якщо ж не хочете перевантажувати шлунок, відварену моркву просто чистимо і тремо на тертці.
Збираємо салат зі смаженими лисичками і куркою шарами: на блюдо трьом картопля, підсолюємо, змащуємо майонезом, зверху кладемо цибулька, потім – моркву. Відварну моркву змащуємо майонезом, мариновану – ні. Далі – перець, потім шар м'яса і трохи соусу, а після гриби. Ні в якому разі не додаємо соус поверх грибів, щоб не перебивати аромат. Останній шар – тертий сир. Якщо хочете зробити «шапочку» особливо ніжною, натріть сир на дрібній тертці, змішайте з майонезом, а потім акуратно розподіліть поверх салату.
Дуже здорово приготувати салат зі смаженими лисичками і рисом замість картоплі. Калорійність салату буде нижче, а поживність – такий же.
Спрощуємо Можна приготувати салат зі смаженими лисичками і куркою з меншою кількістю інгредієнтів. Для прихильників білкової дієти пропонуємо простий варіант: в піалу кладемо гриби, нарізану кубиками курку і варене яйце (пропорції визначайте за смаком), солимо, заправляємо майонезом і для пікантності додаємо мариновані цибульні кільця. Загалом, можна приготувати на будь-який смак салат з лисичками смаженими, рецепти змінюємо за смаком.
Простий салат Дуже смачно виходить салат зі смаженими лисичками без м'яса – більш легкий і підходить для тих, хто на дієті.
Інгредієнти: підсмажені з цибулею лисички – 100 г; листовий свіжий салат – 1 пучок; сир твердий – 50 г; багет білий або батон – 2-3 скибочки; часник – 1 зубець; стиглі томати не водянисті, можна черрі – 50 г; сіль – за смаком; свіжий мелений в млинку перець чорний – за смаком; несолодкий йогурт – 3-4 ст. ложки. Приготування Охолоджуємо і ріжемо кубиками сир, багет натираємо часником, ріжемо кубиками і доводимо в духовці до стану грінок (крутонів). Помідори нарізаємо кубиками (черрі ріжемо на 4 частини). Змішуємо гриби, сир, сухарики і томати, трохи підсолюємо і викладаємо на листя салату. Поливаємо йогуртом, посипаємо перцем. Відразу подаємо, щоб сухарики не перетворилися в кашку.
Включаємо фантазію Дуже смачно вийде, якщо модифікувати салат зі смажених лисичок з сиром – додати в рецепти трохи зелені (петрушка, базилік, пір'я цибулі, любисток). Зрозуміло, треба додавати зелень потроху. Ще дуже смачно вийде, якщо використовувати не звичайний сир, а копчений.