Улюблений багатьма ще з часів радянської епохи салат «Мімоза» останнім часом незаслужено забутий своїми шанувальниками, які без оглядки експериментують з екзотичними продуктами і готують кулінарні шедеври на сучасні теми. Але найчастіше старі добрі рецепти набагато краще багатьох новомодних і більшість господинь з часом повертаються до забутого перевіреного меню.
Для вас рецепт класичної мімози і варіант приготування салату з рисом.
Салат «Мімоза» з сардиной і сиром - класичний рецепт
Інгредієнти: сардина в маслі або з додаванням масла – 1 стандартна банку; яйця курячі добірні – 6 шт.; сир твердий – 160 г; масло вершкове – 90 г; майонез – 230 г; цибулю білий салатний – 180 г; нарубана зелень петрушки і кропу – 1 невелика жменя; гілочки зелені для прикраси; сіль – за смаком. Приготування Для приготування класичної мімози перше, що ми повинні зробити - це відправити вершкове масло в морозильну камеру. Тепер ставимо варитися яйця , помістивши їх у холодну підсолену воду і проваріть протягом десяти хвилин. Витягаємо яйця з каструлі на хвилину в крижану воду, після чого очищаємо, відокремлюємо білки від жовтків і перетираємо їх на тертці, а жовтки розминаємо за допомогою виделки.
З консервованої сардини зливаємо масло або сік, а рибну м'якоть викладаємо в окрему миску і розминаємо виделкою, видаливши при цьому великі кістки. Перетираємо також на тертці твердий сир, а цибулини очищаємо і як можна дрібніше рубаємо ножем. Заливаємо цибульну масу хвилин на п'ятнадцять окропом, а потім відкидаємо на сито і даємо стекти.
Тепер приступаємо до оформлення салату «Мімоза». На дно широкого неглибокого салатника викладаємо білки, а зверху сир. Далі черга риби, яку слід щедро приправити майонезом і викласти на неї зверху цибулю. Тепер притрушиваем композицію половиною всіх жовтків, промазуємо їх трохи майонезом і посипаємо зеленню. На завершення дістаємо з морозилки масло, спішно натираємо його на тертці над салатом, покриваючи стружкою шар зелені, і притрушиваем композицію залишилися білками. Прикрашаємо салат гілочками зелені, даємо йому настоятися кілька годин у холодильнику, після чого можемо подавати його до столу.
Салат «Мімоза» з консервованої сардини - рецепт з рисом
Інгредієнти: сардина в маслі або з додаванням масла – 1 стандартна банку; яйця курячі добірні – 5-6 шт.; рис круглий – 90 г; морква – 280 м; майонез – 280-320 г; цибуля зелена – 4-5 стебел; гілочки зелені для прикраси; сіль – за смаком. Приготування Даний рецепт салату «Мімоза» на відміну від класичного не містить сир і масло і в нього доданий рис, що робить страву менш калорійним і більш бюджетним.
Для початку відваримо до повної готовності рис і дамо йому повністю охолонути. За цей час зваримо круто курячі яйця і також, як і в попередньому випадку подрібнити окремо і помістимо в окремі миски білки і жовтки. Відварюємо до м'якості, охолодити і пропускаємо через тертку моркву, а пір'я зеленого лука споліскуємо прохолодною водою, обсушуємо і нарізаємо дрібно. З сардин
зливаємо рідину, а м'ясо риби розминаємо виделкою, попередньо позбавивши його від великих кісток.
Тепер можемо приступати до оформлення мімози. Першим шаром на блюдо або в салатник викладаємо рис. Потім черга риби, а слідом зеленого лука. Тепер розподіляємо білки, після цього моркву і завершуємо композицію жовтками. Кожен шар салату, крім останнього, промазуємо майонезом щедро і при необхідності підсолюємо за смаком. Даємо страві настоятися кілька годин на полиці холодильника, після чого прикрашаємо його гілочками зелені і подаємо до столу.
Аналогічним чином можна приготувати салат «Мімоза» з сардини з консервованою кукурудзою, замінивши нею рис.