Для тих, хто призабув старий добрий рецепт або тільки починає свою кулінарну практику, ми розповімо, як правильно і смачно зробити оселедець під шубою. Можливо, навіть ті, хто готував таке блюдо не раз, почерпне для себе певні тонкощі, про які раніше й не підозрював і які допоможуть певною мірою удосконалити звичний варіант улюбленої закуски.
Як робити салат «Оселедець під шубою» - рецепт
Інгредієнти: оселедець – 840 г; буряк – 360 г; морква – 360 г; картопля – 460 м; цибуля червоний або білий салатний – 90 г; жовтки яєчні – 3 шт.; майонез ; кам'яна сіль. Приготування Овочі для приготування салату нам знадобляться у відвареному або запеченому вигляді. Тому або відваримо вимиті картоплини, буряк і моркву окремо до готовності в каструлі у воді, або ж запечемо коренеплоди в духовці у фользі або в пакеті. По готовності і охолодження очищаємо овочі та перетираємо на крупній або середній тертці. Салатний цибулю необхідно нарізати якомога дрібніше кубиками, а жовтки розім'яти виделкою.
Тепер беремося обробляти оселедець. Знімемо з тушки шкуру, потрошимо її, відрізаємо голову і хвіст, вичищаємо всередині черевце від чорної плівки, а потім відокремлюємо філе від кісток. Нарізаємо м'якоть риби кубиками і беремося за оформлення салату. Робити це ми будемо шарами, просочуючи кожен майонезом і подсаливая при необхідності (якщо оселедець слабосолона). Першим шаром викладаємо картоплю, потім оселедець і цибулю, після цього моркву і буряк. Завершуємо композицію перетертим жовтком і ставимо салатик просочуватися на полицю холодильника.
Звичне оформлення салату можна дещо трансформувати, приготувавши оселедець під шубою в лаваші рулетом. Для цього крім перерахованих вище компонентів нам знадобиться вірменський тонкий великий лаваш. Його необхідно розділити на чотири частини. Кожну щедро промазуємо майонезом. На першу викладаємо буряк, на другу морква, на третю картопля з жовтками, а на четверту оселедець з цибулею. Укладаємо частини лаваша один на одного в тому ж порядку і звертаємо рулетом. Для того щоб шари зійшлися в завершенні правильно, кожен наступний шар трохи зрушуємо вниз. Тепер обертаємо закуску харчовою плівкою і ставимо в холодильник на кілька годин для просочення.
Перед подачею розрізаємо виріб на фрагменти, укладаємо ефектно на блюдо, прикрашаємо зеленню і зеленим луком і подаємо до столу.
Лінива оселедець під шубою в яйці
Інгредієнти: оселедець – 380-420 г; буряк столовий – 180 г; морква – 180 г; картопля – 240 г; цибуля червоний або білий салатний – 45 г; яйця добірні – 4 шт.; майонез; кам'яна сіль. Приготування Незважаючи на лінивий варіант оформлення і, як наслідок, швидке приготування салату з даного рецептом, закуска вражаюче ефектно виглядає на столі і не менш смачна, ніж в оригінальному виконанні.
Відварюємо круто добірні курячі яйця, очищаємо і ріжемо на дві рівних поздовжніх половинки. Жовтки витягаємо і розтираємо виделкою. Буряк, моркву і картоплини необхідно довести до готовності будь-яким доступним і зручним способом. Помиті коренеплоди, можна відварити в каструлі з водою або на пару в пароварці, а також запекти до готовності в духовці або мікрохвильовій печі. По готовності і охолодження очищаємо овочі
від шкурок і перетираємо на тертці. Змішуємо овочеву стружку в миску, додаємо дрібно нарубану очищену салатну цибулину і жовтки, додаємо за бажанням зелень, заправляємо все майонезом, підсолюємо, перчимо й перемішуємо. Наповнюємо отриманої овочевий сумішшю половинки яєць з гіркою і надаємо акуратну округлу форму.
Тепер очищаємо і потрошимо оселедець, відокремлюємо філе від кісток і нарізаємо його на невеликі поперечні скибочки. Укладаємо по одному на кожну половинку яйця з овочами, доповнюємо композицію гілочкою кропу, укладаємо закуску на блюдо і подаємо.