Запропоновані нижче рецепти вегетаріанських салатів підійдуть як на святковий стіл, так і урізноманітнюють буденне меню. Готуються вони нескладно, а враження від їх дегустації самі позитивні.
Вегетаріанський салат «Цезар» - рецепт
Якщо ваша дієта дозволяє внести в раціон молочні продукти – цей рецепт салату точно вам сподобається, так як у складі присутні сири і вершки. Якщо ж ці продукти не дозволені, замініть на рослинні вершки, а пармезан і адигейський сир виключіть зі складу.
Інгредієнти: салат айсберг – за смаком; помідори черрі – 9-10 шт.; сир адигейський – 110 г; мелені зерна коріандру – 1 щіпка; масло топлене – 30 г; часникові сухарики – 1 жменя; пармезан тертий – 1 ст. ложка; Для соусу:
вершки жирністю більше 20% – 95 мл; олія оливкова – 65 мл; сік лимонний – 25 мл; крохмаль – 10 г; трави сухі прованські – 10 г; розмарин – 5 г; асафетіда – 5 г; шамбала мелена – 5 г; перець мелений чорний – 1 щіпка; сіль – за смаком; листи норі – 2 шт. Приготування Спочатку готуємо соус для вегетаріанського салату «Цезар». Прогріваємо в сотейнику оливкову олію, кидаємо розмарин, а ще через одну хвилину асафетіду. Тепер додаємо вершки, додаємо крохмаль, перемішуючи, і припускаємо до загустіння маси. На даному етапі вливаємо сік лимона, кидаємо шамбалу і трави прованські, перемішуємо, знімаємо з вогню і обробляємо соус блендером. Після цього закладаємо здрібнені листи норі, солимо соус, приправляємо перцем і знову пробиваємо блендером.
Нарізаємо кубиками сир адигейський, обсмажуємо їх на топленому маслі і приправляємо меленим коріандром.
Тепер оформляємо салат. Викладаємо на дно салатника розірвані руками листя айсберга, зверху розкладаємо половинки томатів черрі і обсмажений сир адигейський і приправляємо все приготованим соусом. Тепер черга сухариків. Викладаємо їх у салат і акуратно перемішуємо блюдо. На завершення притрушиваем страва натертим пармезаном і відразу ж подаємо до столу.
Вегетаріанський салат з авокадо і грибами - рецепт
Інгредієнти: авокадо середнього розміру – 1 шт.; помідори стиглі свіжі середнього розміру – 2 шт.; свіжі печериці – 55 г; перець болгарський солодкий середнього розміру – 1 шт.; ріпчаста цибуля – 80 г; свіжа зелень петрушки – 1 невеликий пучок; олія оливкова – 40 мл; сік лимонний – 15 мл; соус соєвий– 15 мл; цукровий пісок – 1 щіпка; мелений чорний перець – 1 щіпка; сіль – 1 щіпка. Приготування Приблизно за годину до передбачуваного приготування салату нарізаємо тонкими скибочками промиті і обсушені печериці, поливаємо їх соєвим соусом і залишаємо маринуватися.
Подрібнюємо також м'якоть авокадо, болгарського перцю та томатів кубиками, а зелень петрушки дрібно рубаємо гострим ножем. Тепер очищаємо і подрібнюємо ріпчасту цибулину, викладаємо його в прогріту сковороду зі столовою ложкою оливкової олії і обсмажуємо до м'якості. Тепер посипаємо цибульну масу цукровим піском і карамелізуем її, помішуючи.
Перед подачею змішуємо авокадо, помідори, болгарський перець, обсмажену цибулю, петрушку і промариновані гриби, заправляємо все маслом оливковою олією і лимонним соком, додаємо за смаком сіль і перчик мелений чорний, перемішуємо і негайно подаємо до столу.