Щавель стали використовувати в їжу слов'яни не так вже давно. Але ця трава вже встигла зарекомендувати себе як пікантний, свіжий і неймовірно корисний компонент безлічі популярних страв. Одним з таких є салат з щавлю, який можна зробити, доповнивши листя іншими інгредієнтами. Кілька можливих комбінацій такого вітамінного страви ми пропонуємо нижче в наших рецептах.
Салат зі свіжого щавлю з яйцем, огірком і майонезом
Інгредієнти: щавель свіжий – 340 г; відварені круто курячі яйця – 2 шт.; огірки свіжі – 340 г; салатні листя – 1 пучок; гілочки свіжого кропу – 35 г; гілочки свіжої петрушки – 15 г; майонез класичний – 220 г або по смаку; чорний перець мелений; велика сіль йодована. Приготування Щавель для приготування салату, як і іншу зелень, і салатні листя промиваємо в холодній воді, розстеляємо на час на рушник і даємо обсохнути. Тепер позбавляємо листочки від хвостиків і нарізаємо дрібно. Моєму також і шаткуємо тонкою соломкою свіжі огірки і натираємо на тертці або подрібнюємо дрібненько ножем відварені круто і очищені курячі яйця.
З'єднуємо всі підготовлені компоненти салату в мисці, підсолюємо за смаком, перчимо, заправляємо майонезом класичним і перемішуємо.
Як приготувати салат з кропиви і щавлю?
Інгредієнти: щавель свіжий – 130 г; кропива молода свіжа – 130 г; огірки свіжі – 240 г; стебла зеленої цибулі – 3 шт.; гілочки свіжого кропу – 35 г; гілочки свіжої петрушки – 35 г; сметана, натуральний йогурт або майонез – 90 г або по смаку; велика сіль йодована. Приготування Щоб приготувати неймовірно корисний салатик з щавлю та кропиви, промиваємо зелень під проточною холодною водою, позбавляє її від хвостиків і жорстких стебел. Листя кропиви необхідно додатково обдати окропом, а потім обсушити. Стебла зеленої цибулі миємо, нарізаємо дрібно і укладаємо разом з дрібно подрібненими листям щавлю та кропиви в широку миску. Туди ж відправляємо дрібно нарізані свіжі огірочки, які при необхідності очищаємо від шкірки (якщо вона жорстка). Додаємо до інших компонентів посічену свіжу зелень, заправляємо страву сметаною, йогуртом або майонезом, підсолюємо і перемішуємо. Подаємо до столу вітамінний салатик негайно.
Салат зі щавлем і помідорами
Інгредієнти: щавель свіжий – 1 жменя; помідори свіжі – 260 г; сир м'який – 120 г; олія оливкова – 25 мл; чорний перець мелений; велика сіль йодована. Приготування Готується такий салатик в лічені хвилини. Свіжі помідори миємо, витираємо насухо, розрізаємо на шматочки і викладаємо в миску. Заздалегідь промиваємо листя щавлю, відриваємо у них хвостики і викладаємо до томатів. Додаємо розкришений м'який сир, заправляємо все оливковою олією, перчимо і підсолюємо. Акуратно перемішуємо і тут же подаємо до столу, переклавши в салатник.
Салат з щавлю і редиски з яблуком
Інгредієнти: щавель свіжий – 3 жмені; редис середнього розміру – 5-7 шт.; середнє яблуко – 1 шт.; зелена цибуля – 3 стебла; зелений кріп – 35 г; салатні листи – 3-4 шт.; сметана або натуральний йогурт; велика сіль йодована. Приготування Приступаючи до приготування салату, промиваємо свіжий щавель, зелень, цибулю і салатні листя і викладаємо для просушування на рушник. За цей час очищаємо і позбавляє від серцевини яблучко і перетираємо його на крупній тертці. Нарізаємо невеликими шматочками промитий редис і викладаємо разом з яблучною масою в широку миску. Туди ж відправляємо нашатковану щавель, зелений лук і кріп, заправляємо все сметаною, підсолюємо і перемішуємо. Викладаємо страву на листя салату на блюдо і відразу ж подаємо до столу.