Більшість звичних нам салатів, на зразок тієї ж «Шуби» або «Олів'є», в кулінарії класифікуються як картопляні. Крім самої основи, власне, картоплі, закуска може включати самі різноманітні овочеві, м'ясні чи молочні доповнення, а також яйця. Про класичних рецептах картопляних салатів піде мова далі.
Німецький картопляний салат – класичний рецепт
Побачивши класичну рецептуру картопляного салату в німецькій кухні, ви справедливо можете подумати, що це зовсім ніяка не закуска, а повноцінне основне блюдо, настільки поживними є всі його основні інгредієнти – картопля і бекон.
Інгредієнти: картопля - 720 г; бекон - 55 г; ріпчаста цибуля - 65 г; яблучний оцет - 65 мл; вода - 145 мл; цукор - 15 г; щіпка меленого насіння селери; борошно - 35 р. Приготування Очистивши картопляні бульби від забруднень на поверхні, проваріть їх близько півгодини, а після охолодження розділіть на тонкі пластини.
Наріжте бекон і обсмажте на сухій сковороді до золотистого відтінку. Прибравши скибочки бекону, підрум'яньте на вытопившемся жиру і цибулю. Додайте до зажарки борошно, а після перемішування влийте в сковороду суміш з оцту, води, цукру і мелених насіння селери. Після закипання, проваріть соус близько хвилини, потім додайте картопляні скибочки і бекон. Перемішавши, можна подавати страву відразу ж, а можна охолодити.
Класичний американський картопляний салат
Класичного картопляного салату в американців немає просто тому, що варіацій у цієї страви так багато, що не зрозуміло яка з них стала прабатьком. Як правило, картопляний салат в американській кухні має у своєму складі ще й яйця, зелень, каперси і заправку на основі майонезу або його суміші з іншими соусами.
Інгредієнти: картопляні бульби - 390 г; майонез - 135 г; вода - 95 мл; гірчиця діжонська - 45 г; жменю нарізаної петрушки; каперси - 1 ч. ложка; насіння селери - 1 1/2 ч. ложки; сушену цибулю, цукор - 1 ч. ложка; щіпка меленої паприки; бекон - 45 г; яйця - 3 шт. Приготування Відваріть картопляні бульби прямо «в мундирі», а після остигання наріжте кубиками. Відваріть яйця і також подрібніть їх. Обсмажте смужки бекону, доки ті не стануть рум'яними. Змішайте підготовлені складові разом, додайте зелень і каперси. Прийміть за заправку, для приготування якої слід змішати мелені насіння селери з сушеним цибулею, цукром, паприкою, гірчицею, майонезом і водою. Заправивши салат, відразу ж подавайте його.