Полендвица - це м'ясний делікатес народів Польщі та Білорусії. Це копчене м'ясо, переважно філейна частина. Готують його з яловичини, свинини, іноді навіть з конини. Ми вам розповімо, як приготувати полендвицу в домашніх умовах.
Як засолити полендвицу?
Інгредієнти: філе свиняче - 1 кг; сіль - 2 ст. ложки; часник - 5 зубчиків; цукор - 1 ст. ложка; лавровий лист - 2 шт.; кмин мелений - 15 ч. ложки; чорний мелений перець. Приготування Приготування полендвици починаємо з того, що філе промиваємо й обсушуємо, натираємо гарненько сіллю, кладемо в каструлю і ставимо зверху гніт. У такому вигляді відправляємо в холодильник дня на 3-4. Потім філе дістаємо, залишки вологи витирає серветкою. Часник пропускаємо через прес, лавровий лист ламаємо на дрібні шматочки, натираємо філе часником, лавровим листом і чорним перцем упереміш з кмином. Марлю звертаємо вдвічі і загортаємо в неї м'ясо рулетом (краю теж повинні бути прикриті марлею). Зверху отриманий шматочок перев'язуємо мотузкою і підвішуємо його сушитися в теплому і провітрюваному місці. Процес сушіння може зайняти до 1 тижня. Зверху полендвица повинна добре підсохнути, а всередині має залишитися ще м'якою. Якщо хочете, щоб готовий продукт був суші, сміливо можете витримувати його і довше. Готову полендвицу загортаємо в пергаментний папір і зберігаємо в холодильнику.
В'ялена полендвица - рецепт
Інгредієнти: свиняча вирізка - 05 кг; хрін - 2 ч. ложки; цукор - 05 ч. ложки; часник - 5 зубчиків; сушені петрушка і кріп - 50 р. Для розсолу:
вода - 15 л; кам'яна сіль - 1/4 склянки; мелений лавровий лист - 05 ч. ложки; гвоздика - 3 шт.; насіння кропу - 05 ч. ложки; насіння гірчиці - 05 ч. ложки. Приготування Спочатку готуємо розчин, для цього у воду додаємо спеції, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Розсіл охолоджуємо і заливаємо їм попередньо промите м'ясо. Прибираємо ємність з розсолом і м'ясом у прохолодне провітрюване місце на 5-7 днів. Якщо це прохолодну пору року, то відмінно підійде балкон.
Потім м'ясо виймаємо, обсушуємо. Натираємо сумішшю, для якої часник тремо на дрібній тертці, змішуємо із зеленню, цукром і хріном. Залишаємо його промаринуватися протягом доби все в тому ж прохолодному місці. Потім викладаємо його в сито, накриваємо тарілкою, а зверху ставимо гніт. Так піде зайва волога. Прибираємо з м'яса залишки спецій. Загортаємо його в декілька шарів марлі і підвішуємо сушитися в провітрюваному місці. Приблизно через півтора тижні в'ялена полендвица буде готова. Якщо ж ви не любите свинину і м'ясні закуски з неї, то пропонуємо вам приготувати балик з сома або бастурму з курки . Це теж неймовірно смачно!