Німецькі картопляні салати в даний час є класикою німецької кухні. Зрозуміло, традиція готувати такі смачні і поживні салати сформувалася після масового поширення картоплярства в Німеччині. Зазвичай німецький салат з картоплі готують без м'яса або ковбасних виробів, однак це не є жорстке правило, як сказали б німці.
Рецептів німецького картопляного салату безліч, і ви можете фантазувати в цьому напрямку, зрозуміло, маючи хоча б мінімальні уявлення про німецьких кулінарних традиціях.
Як приготувати німецький картопляний салат?
Справа ця нескладна, проте все ж кілька маленьких хитрощів. Краще використовувати картопля дрібний, так званих воскових сортів. Картопля не повинен легко розварюватися і бути розсипчастим. Варити його треба «в мундирі», почистити теплим, а в салат класти – холодним.
Берлінський картопляний салат
Отже, картопляний салат по-берлінськи.
Інгредієнти: 600 г маленьких зварених з шкіркою молодих картоплин; 1 столова ложка діжонської гірчиці (або 2 чайні ложки російської); 80 мл огіркового розсолу; 30 мл натурального 3% яблучного оцту; 50 мл рослинного масла; 1 кисле зелене яблуко; 3-4 середнього розміру маринованих огірочка; 1 велика цибулина (або 1 маленька +1 стебло порею) + півпучка зеленого шніт-цибулі; 1 зубчик часнику; чорний мелений перець. Приготування: Змішуємо оцет з гірчицею і маслом, продавлюємо пресом часник і маринуємо в цій суміші дрібно нарізаний цибулю. В цей час відварюємо картоплю. Варені в шкірці дрібні картоплини охолодити в холодній воді і нарізаємо довільно, не надто мілко (наприклад, вздовж хрест-навхрест). Яблуко нарізаємо дрібними скибочками. Огірки нарізаємо довгастими скибочками. Салат викладаємо шарами: шар картоплі, зверху – маринований цибулю, потім яблуко з огірком, все повторити. Останнім викладаємо ще шар картоплі і заливаємо маринадом рівномірно. Накриваємо наш салат і ставимо на холод хоча б години на 2 а краще на ніч, щоб всі верстви добре просочилися. Перед подачею посипаємо подрібненою зеленою шніт-цибулею. Можна подавати до столу.
Швабський картопляний салат
Можна приготувати геніально простий німецький овочевий салат з картоплею по-швабськи.
Інгредієнти: близько 500 г відвареної картоплі; 1 цибулина (або 8-12 пір'я зеленого лука); 1 зубчик часнику; 1 столова ложка готової діжонської гірчиці; 80 мл овочевого або грибного бульйону; щіпка меленого мускатного горіха; зелень петрушки; 4 столових ложки рослинного масла; 2 столові ложки яблучного оцту; перець чорний мелений; сіль. Приготування: Відварюємо картоплю «в мундирі». У цей час нарізаємо дрібно очищений цибулю і зубчик часнику. Додаємо мускатний горіх і заливаємо сумішшю оцту з гірчицею і маслом в тісному ємності (висока чашка). Перемішуємо, накриваємо і залишаємо. Зварену картоплю злегка остуджуємо і чистимо ще теплим.
Нарізаємо невеликими кубиками. Доливаємо трохи бульйону в маринад з цибулею і перемішуємо все в салатниці. Посипаємо подрібненою зеленню. Готово! Слід зауважити, що ви можете додати в будь-який з таких салатів шматочки шинки, обсмаженої або копченого бекону, будь нарізані ковбасні вироби на вибір, який в німецьких кулінарних традиціях досить широкий і різноманітний.
Картопляні салати можна подавати окремо, з м'ясними або рибними стравами. Салати, звичайно, німецькі, але краще не подавати до них пиво – воно не дуже добре поєднується з картоплею. Віддайте перевагу легким світлим столовим винам (наприклад, Рислінг, Мюллер-Тургау, Сильванер та інші). Німецькі столові вина явно того заслуговують.