У цій статті ми поговоримо про німецькій кухні, а саме – про клопсах. Що це за страва з таким цікавою назвою? З чого ж готують клопсы? Це м'ясне страву, яке найчастіше готують з яловичини. Є кілька варіантів приготування цієї страви, про які ми вам зараз і розповімо.
Кенігсберзькі клопси – рецепт
Кенігсберзькі клопси – це м'ясні биточки, политі каперсовим соусом.
Інгредієнти: телятина – 05 кг; філе анчоуса в олії - 3 шт.; цибуля – 1 шт.; вершкове масло – 20 г; яйця – 1 шт.; булочка підсушена – 1 шт.; панірувальні сухарі – 50 р.; сіль, перець. Для соусу: овочевий бульйон – 1 л; вершкове масло – 30 г; вершки – 200 г; борошно – 20 г; зелень петрушки – 20 г; каперси (з оцтом) – 40 г; лимон – 1 шт.; кайенський перець; вустерширський соус. Приготування Телятину пропускаємо через м'ясорубку з дрібною решіткою, бажано це зробити двічі. Цибулю дрібно кришимо, обсмажуємо на вершковому маслі, до нього додаємо подрібнені анчоуси. Булку розмочуємо в молоці, додаємо яйце, перець і цибулю з анчоусами, все це з'єднуємо з м'ясним фаршем. Отриману масу потрібно дуже добре вимісити, можна навіть збити. Сіль додавати не потрібно – анчоуси її досить дають. Якщо фарш вийшов рідкуватим, можна додати панірувальні сухарі. Тепер нам знадобиться глибока сковорода, в неї ми вливаємо бульйон, доводимо його до кипіння і опускаємо туди сформовані з фаршу клопси – невеликі кульки розміром з м'ячик для пінг-понгу. На маленькому вогні під кришкою варимо наші клопси близько 15 хвилин. Потім акуратно витягаємо їх з рідини і викладаємо на тарілку.
Тепер приступаємо до приготування соусу: бульйон, в якому варилися клопсы, додаємо вершки. На окремій сковороді розтоплюємо масло, додаємо борошно, трохи обсмажуємо і виливаємо в той же бульйон. Отриману суміш добре розмішуємо до однорідності. Кип'ятимо соус, щоб він трохи загус. Тепер, поміщаємо в нього сік і цедру лимона, потерту на дрібній тертці, туди ж додаємо трохи вустерширскго соусу, перець кайенсский і каперси разом з оцтом. Цукор - за смаком. У соус викладаємо наші клопсы, даємо їм добре просочитися. Потім, посипаємо подрібненою зеленню петрушки. Зазвичай клопсы подають з маринованою буряками, а в якості гарніру виступає відварна картопля.
Цибулевий клопс – рецепт
Є й інший рецепт приготування клопсов. Його ми вам і розповімо нижче.
Інгредієнти: яловичина – 1 кг; жир – 100 р; борошно – 50 р; цибуля – 5 шт.; сметана – 130 г; сіль, перець – за смаком. Приготування М'ясо нарізаємо шматочками товщиною приблизно 1 см. Трохи відбиваємо і доводимо до рум'яної скоринки. Цибулю, нарізану півкільцями, обсмажуємо до золотистого кольору, але стежте, щоб він не підгорів. Тепер, складаємо в каструльку м'ясо і цибулю, виливаємо жир, в якому смажилося м'ясо, додаємо трохи окропу, солимо і перчимо за смаком. Тушкуємо на невеликому вогні під закритою кришкою. Для соусу сметану розводимо трохи водою, додаємо в неї борошно, солимо до смаку, перемішуємо. Заливаємо отриманою сумішшю наші клопси, даємо цьому всьому закипіти. Подаємо цибульні клопси до столу, поливши соусом.