Вернуться назад Распечатать

Кенігсберзькі клопси

Кенігсберзькі клопси
У цій статті ми поговоримо про німецькій кухні, а саме – про клопсах. Що це за страва з таким цікавою назвою? З чого ж готують клопсы? Це м'ясне страву, яке найчастіше готують з яловичини. Є кілька варіантів приготування цієї страви, про які ми вам зараз і розповімо.

Кенігсберзькі клопси – рецепт



Кенігсберзькі клопси – це м'ясні биточки, политі каперсовим соусом.

Інгредієнти:

  • телятина – 05 кг;

  • філе анчоуса в олії - 3 шт.;

  • цибуля – 1 шт.;

  • вершкове масло – 20 г;

  • яйця – 1 шт.;

  • булочка підсушена – 1 шт.;

  • панірувальні сухарі – 50 р.;

  • сіль, перець.



  • Для соусу:

  • овочевий бульйон – 1 л;

  • вершкове масло – 30 г;

  • вершки – 200 г;

  • борошно – 20 г;

  • зелень петрушки – 20 г;

  • каперси (з оцтом) – 40 г;

  • лимон – 1 шт.;

  • кайенський перець;

  • вустерширський соус.



  • Приготування

    Телятину пропускаємо через м'ясорубку з дрібною решіткою, бажано це зробити двічі. Цибулю дрібно кришимо, обсмажуємо на вершковому маслі, до нього додаємо подрібнені анчоуси. Булку розмочуємо в молоці, додаємо яйце, перець і цибулю з анчоусами, все це з'єднуємо з м'ясним фаршем. Отриману масу потрібно дуже добре вимісити, можна навіть збити. Сіль додавати не потрібно – анчоуси її досить дають. Якщо фарш вийшов рідкуватим, можна додати панірувальні сухарі. Тепер нам знадобиться глибока сковорода, в неї ми вливаємо бульйон, доводимо його до кипіння і опускаємо туди сформовані з фаршу клопси – невеликі кульки розміром з м'ячик для пінг-понгу. На маленькому вогні під кришкою варимо наші клопси близько 15 хвилин. Потім акуратно витягаємо їх з рідини і викладаємо на тарілку.

    Тепер приступаємо до приготування соусу: бульйон, в якому варилися клопсы, додаємо вершки. На окремій сковороді розтоплюємо масло, додаємо борошно, трохи обсмажуємо і виливаємо в той же бульйон. Отриману суміш добре розмішуємо до однорідності. Кип'ятимо соус, щоб він трохи загус. Тепер, поміщаємо в нього сік і цедру лимона, потерту на дрібній тертці, туди ж додаємо трохи вустерширскго соусу, перець кайенсский і каперси разом з оцтом. Цукор - за смаком. У соус викладаємо наші клопсы, даємо їм добре просочитися. Потім, посипаємо подрібненою зеленню петрушки. Зазвичай клопсы подають з маринованою буряками, а в якості гарніру виступає відварна картопля.

    Цибулевий клопс – рецепт



    Є й інший рецепт приготування клопсов. Його ми вам і розповімо нижче.

    Інгредієнти:

  • яловичина – 1 кг;

  • жир – 100 р;

  • борошно – 50 р;

  • цибуля – 5 шт.;

  • сметана – 130 г;

  • сіль, перець – за смаком.
  • Кенігсберзькі клопси



    Приготування
    М'ясо нарізаємо шматочками товщиною приблизно 1 см. Трохи відбиваємо і доводимо до рум'яної скоринки. Цибулю, нарізану півкільцями, обсмажуємо до золотистого кольору, але стежте, щоб він не підгорів. Тепер, складаємо в каструльку м'ясо і цибулю, виливаємо жир, в якому смажилося м'ясо, додаємо трохи окропу, солимо і перчимо за смаком. Тушкуємо на невеликому вогні під закритою кришкою. Для соусу сметану розводимо трохи водою, додаємо в неї борошно, солимо до смаку, перемішуємо. Заливаємо отриманою сумішшю наші клопси, даємо цьому всьому закипіти. Подаємо цибульні клопси до столу, поливши соусом.