Штрудель – випічка популярна у всіх німецькомовних країнах, а також у Чехії, Угорщині, в слов'янських країнах і в єврейській кухні. Штрудель являє собою рулет з начинкою. Начинки можуть бути різними, солодкими і несолодкими.
Розповімо, як приготувати німецький м'ясної штрудель, цей рецепт нескладний, але, все ж, приготування штруделя вимагає деякого уміння і старанності, оскільки в класичному варіанті треба готувати з витяжного тіста. Для начинки використовуємо м'ясний фарш.
Штрудель з м'ясом по-німецьки – рецепт
Інгредієнти: якісна пшеничне борошно – 250 г або трохи більше; тепла вода або молоко – 100-125 мл; куряче яйце – 1 шт.; сіль – 1 щіпка; вершкове масло – 30 г Для начинки:
м'ясо свиняче середньої жирності – 400 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; часник – 2 зубчики; мелені спеції (кмин, мускатний горіх, перець чорний запашний, коріандр, гвоздика ); зелень. Приготування М'ясо, а також очищений цибулю і часник пропускаємо через м'ясорубку, приправляємо фарш спеціями, додаємо подрібнену зелень. Також можна додати у фарш 1 куряче яйце.
Просіваємо борошно на робочу поверхню, робимо поглиблення, додаємо воду або молоко, сіль і яйце. Перемішуємо і додаємо розм'якшене або розтоплене вершкове масло (воно не повинно бути гарячим). Вимішуємо тісто ретельно, але недовго. Тісто повинне вийти блискучим, гладким і еластичним, спочатку можна місити міксером зі спіральною насадкою, далі – тільки руками.
Скачуємо тісто в грудку і, накриваємо рушником і залишаємо підрости на 1 годину.
Заздалегідь розігріваємо духовку приблизно до 200 градусів.
Присипаємо стіл борошном. Розкачуємо тісто в тонкий пласт. Піднімаємо за краї пласт тесту і з великою обережністю розтягуємо від середини до країв. Якщо тісто порветься, його слід з'єднувати в місцях розриву.
Нерозтягнуті краю підкладки трохи підрізаємо. На підкладку рівномірно викладаємо начинку (тонким шаром, щоб підкладка з тіста при згортанні не порвався). Звертаємо штрудель, викладаємо його на змащений маслом деко. Випікаємо протягом близько 45 хвилин. Готовий німецький штрудель з м'ясом за допомогою пензля змащуємо розтопленим вершковим маслом. Перед розрізанням на скибки, злегка остудіть штрудель (близько 15 хвилин). Подаємо м'ясної штрудель теплим з гарячим бульйоном. Зрозуміло, начинку для м'ясного штруделя не обов'язково робити тільки з свинячого м'яса, це може бути змішаний фарш, в тому числі, з м'ясом птиці.