Що таке брецели? Це класичні баварські кренделі, традиційна закуска до пива на святкових гуляннях. Вони мають насичений рудувато-коричневий колір. Традиційно брецели посипаються крупною сіллю, але дуже смачними вони виходять і з маком або кунжутом. Давайте розглянемо з вами кілька цікавих рецептів приготування брецели.
Німецькі брецели
Інгредієнти: пшеничне борошно - 700 г; свіжі дріжджі - 40 г; тепле молоко - 500 мл; сіль - 2 ч. ложки; цукор - щіпка; сода - 1 ст. ложка; вода - 1 л. Приготування Отже, спочатку беремо свіжі дріжджі і розчиняємо їх у теплому молоці. Потім поступово всипаємо цукор, борошно і сіль. З усього цього замішуємо щільне, але еластичне і однорідне тісто.
Накриваємо його рушником і ставимо на 40 хвилин у тепле місце. В результаті маса повинна збільшитися в обсязі приблизно в два рази.
Далі викладаємо його на присипаний борошном стіл, гарненько обминаємо, трохи вимішуємо і поділяємо на 12 однакових частин. З кожної формуємо довгу ковбаску і ліпимо з неї крендель у вигляді вісімки.
Тепер готуємо содовий розчин. Для цього кип'ятимо воду, кладемо в неї соду. Зменшуємо вогонь на мінімум і обережно опускаємо кренделі у розчин по черзі. Тримаємо приблизно 40 секунд, потім виймаємо за допомогою шумівки, викладаємо на змащене маслом деко і посипаємо зверху крупною сіллю або кунжутним насінням.
Випікаємо в заздалегідь розігрітій до 200° духовці протягом 20 хвилин до насиченого золотистого кольору. Подаємо тільки в холодному вигляді.
Баварські брецели
Інгредієнти: борошно - 300 г; світле пиво - 200 г; сухі дріжджі - 25 г; вершкове масло - 30 г; цукор - 2 ч. ложки; сіль - 2 ч. ложки; велика сіль - для посипання; сода - 60 мл; вода - 2 л. У каструльку наливаємо пиво, злегка підігріваємо, насипаємо цукор і ретельно перемішуємо до повного розчинення.
Борошно з'єднуємо з сухими дріжджами і замішуємо однорідне тісто. Сіль і вершкове масло додаємо в самому кінці і все ретельно виминаем. Тепер накриваємо тісто рушником, змащуємо маслом і ставимо на 45 хвилин у тепле місце для підйому. Потім розділяємо його на 8 рівних частин і ліпимо трохи товстуваті кренделі. Далі готуємо содовий розчин, як у попередньому рецепті, і опускаємо в нього наші брецели. Потім викладаємо їх на змащене жиром деко, посипаємо крупною сіллю або кунжутом і ставимо в розігріту до 180° духовку на 25 хвилин.