Зельц (Sulze, нім.) - пресоване ковбасний виріб в оболонці (або в якій-небудь ємності, наприклад, контейнері або банку), популярний в Німеччині і Прибалтиці.
Приготування зельца в домашніх умовах - економічний спосіб використовувати залишки м'ясної туші. По складу і технології приготування сальтисон схожий на сальтисон є різновидом холодцю (холодцю). Готують його з свинячого м'яса, шпига, а також мов, печінки та інших субпродуктів (залежить від бажання). Добре приготований зельц - блюдо смачне, ситне, живильне і недороге.
Рецепт приготування зельца з свинячої голови в домашніх умовах
Розрахунок продуктів дається на 10-12 порцій.
Інгредієнти: свиняча голова від молодого тваринного (з вухами) - 1 шт. (вагою близько 4-5 кг); свинячі ніжки - 2-3 шт.; цибуля ріпчаста - 2-3 шт.; м'ясо з лопатки або шиї - 2 кг; лавровий лист - 5 шт.; корінь петрушки - 2-3 шт.; перець горошком - 5-8 шт.; часник - 2-5 зубчиків; перець чорний мелений; сіль. Приготування Сальтисон в домашніх умовах традиційно готують зі свинини, однак можливі варіанти, наприклад, яловичий або з м'яса птиці. Ретельно опалим на відкритому вогні свинячу голову і ніжки. Вичистимо ножем і добре промиємо холодною водою. Розрубаємо на частини, заллємо холодною водою і залишимо на 2 години, потім ще раз промиємо.
Підготовлені таким чином ніжки і голову варимо у великій каструлі протягом 4 годин на найменшому вогні, прикривши кришкою. Періодично помішуємо і знімаємо пінку. Коли бачите, що м'якоть починає відставати від кісток, додаємо м'ясо, нарізане не занадто дрібно, цибулю (цілком), коріння і спеції. Солимо за смаком і варимо ще протягом 40-60 хвилин. Трохи охолоджуємо і проціджуємо бульйон, його можна використовувати для приготування супу.
Відокремлюємо м'ясо, сало, хрящі і шкурки від кісток. Кістки, цибулю, коріння, перець і лаврушку викидаємо. Подрібнюємо все ножем і заповнюємо целофановий рукав (можна додати не надто багато бульйону для рівномірного заповнення), по краях зав'язуємо
шпагатом і поміщаємо в холодильник годин на 6. Як бачите, кожен може приготувати зельц - рецепт нескладний.
Можна діяти інакше і замість целофану використовувати спеціально куплену на базарі добре очищену і промиту кишку-синюги. Рецепт приготування зельца не зміниться. Щільно заповнюємо синюги начинкою, бульйон не додаємо. Проварюємо сальтисон в каструлі протягом 40 хвилин або запікаємо в духовій шафі, попередньо зробивши кілька проколів зубочисткою в різних місцях. Остуджуємо і поміщаємо в холодильник на 5-6 годин. Можна і поставити під прес. Нарізаємо скибками і подаємо з зеленню.