Капуста - рослина їх сімейства Хрестоцвітних, дуже корисна їстівна агрикультура. З різних сортів і різновидів капусти готують різноманітні смачні і корисні страви. Наприклад, можна готувати капустяні шніцелі - такі рецепти будуть особливо цікаві тим, хто поститься і вегетаріанцям різних толків.
Розповімо, як можна приготувати капустяні шніцелі можливі невегетарианский, вегетаріанський непісним і пісний варіанти.
Капустяний шніцель з сиром
Інгредієнти: капуста білокачанна - 1 качан невеликий; сир твердий - близько 300-400 г; молоко середньої жирності - близько 1 склянки; яйце куряче - 1-2 шт.; крупа манна (можна навпіл з кукурудзяним борошном) - 4-5 ст. ложок; сіль - 1 щіпка; масло рослинне або топлене натуральне вершкове. Приготування У трохи підігріте молоко додаємо манну крупу (в суміші з кукурудзяним борошном буде смачніше і корисніше). Ретельно перемішати і залишимо розмокати хвилин на 30.
Розберемо качан капусти на листи та їх кладемо в каструлю. Заллємо окропом і проваримо протягом 3-5 хвилин. Зіллємо воду і трохи відіб'ємо молоточком товсту частину кожного аркуша.
Тепер наріжемо сир прямокутними шматочками середньої товщини. Розмір шматочка сиру повинен бути таким, щоб його було зручно запакувати в листок капусти. Кількість шматочків сиру - по 1 на лист капусти.
Додамо яйця в суміш молока з манкою, ретельно все перемішати і злегка взобьем виделкою, суміш не повинна бути занадто рідкою або, навпаки, занадто густий.
Добре розігріємо масло в сковороді. Кладемо шматочок сиру на лист по центру і запаковуємо у вигляді конверта. Вмочуємо шніцелі в кляр потім обсмажуємо спочатку тією стороною, з якою шніцель може розвернутися, а потім - з іншого. Подаємо капустяні шніцелі з густою сметаною або вершковим соусом, приправленим часником (можна додати в соус готовий хрін і червоний гострий перець). Оформляємо зеленню.
У більш нескладному варіанті можна взяти (відрізати) нижню частину качана пекінської капусти, нарізати довгастих шматочків, бланшувати їх в окропі до м'якості (воду злити), потім кожен вмочити в кляр, обсмажити з обох сторін і посипати зверху тертим сиром.
Пісний капустяний шніцель
Інгредієнти: капуста білокачанна (можна разом з червонокачанної і броколі) - 1 кг або трохи менше; морква - 1 шт.; зелень свіжа різна; борошно пшеничне цільнозернові (можна разом з вівсяної та/або рисової) - близько 5 ст. ложок; спеції сухі мелені (необов'язково); рослинна олія для смаження. Приготування Капусту треба подрібнити будь-яким зручним способом (нашаткувати і дрібно нарубати ножем або за допомогою комбайна). Якщо використовуєте брокколі, то натріть на тертці разом з очищеною морквою. Максимально дрібно порубаєте зелень. Всі підготовлені інгредієнти ретельно перемішуємо в мисці, можна трохи приправити спеціями. Тепер треба додати трохи борошна і, якщо необхідно, води. Формуємо шніцелі, як довгасті котлетки (можна їх запанірувати в сухарях або кукурудзяній муці). Обсмажуємо капустяні шніцелі
з обох (або з 3-х боків до рум'яного золотистого відтінку скоринки.
Щоб зробити шніцелі не таким пісними (у тих, хто постить різні уявлення про ступінь і ідеї поста), можна додати до складу тертий твердий сир (під час термічної обробки він перетворюється в додатковий речовина) і обсмажити на топленому вершковому маслі.
Можна такі капустяні шніцелі (як пісні, так і непісні) приготувати і більш корисним способом - запекти в духовій шафі (на змащеному деку) протягом близько 25 хвилин при температурі близько 180-200 градусів С.