Чатні – це індійський соус, приготований з фруктів з різноманітними прянощами. Існує безліч рецептів, але ми розповімо вам, як приготувати сливовий чатні.
Сливово-цибулевий чатні
Інгредієнти: сливи – 2 кг; родзинки – 250 г; оцет яблучний – 500 мл; сухе біле вино – 300 мл; цибулина червона – 2 шт.; коричневий цукор – 300 г; тертий імбир – 2 ст. ложки; бадьян – 3 шт.; мелений коріандр – 1 ч. ложка; мелена кориця – 1 ч. ложка; гвоздика – 4 шт.; сіль морська – 1 ч. ложка; олія оливкова – 50 мл Приготування Цибулини чистимо, нарізаємо тонкими півкільцями, а імбир обробляємо і натираємо на крупній терочке. Спеції всі змішуємо і подрібнюємо в кавомолці. Тепер беремо сковороду, наливаємо в неї масло, розігріваємо і пасеруємо підготовлений цибульку до м'якості. Потім додаємо тертий імбир, спеції, цукор, сіль і родзинки. Заливаємо все оцтом і білим вином. Накриваємо сковороду кришкою і тушкуємо на середньому вогні хвилин 30. Не втрачаючи часу дарма, очищаємо від кісточок сливи, промиваємо їх, обсушуємо й розрізаємо на половинки. Тепер відправляємо фрукти в каструлю, перемішуємо і варимо на повільному вогні близько 2 годин. В результаті, консистенція соусу повинна трохи загуснути і стати тягучою. Готовий чатні з злив розкладаємо по стерилізованим баночках, щільно закриваємо кришками і зберігати в холодильнику.
Чатні з синіх слив
Інгредієнти: сині сливи – 1 кг; яблука – 1 кг; червоний цибуля – 500 г; часник – 2 зубчики; корінь імбиру – за смаком; насіння гірчиці – 1 ст. ложка; сіль – 1 ст. ложка; червоний винний оцет – 500 мл; цукор – 450 р. Приготування Яблука миємо, витираємо рушником, очищаємо і нарізаємо часточками, не знімаючи шкірки. Сливи обробляємо, виймаємо кісточки і розламуємо на половинки. Часник подрібнюємо, а цибулю чистимо і шаткуємо тонкими півкільцями. Корінь імбиру обробляємо і натираємо на тертці. Потім складаємо фрукти в каструлю, додаємо цибулю, часник, імбир, гірчицю і сіль. Все перемішуємо, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і проварюємо на слабенькому вогні півгодини. Далі вливаємо оцет, всипаємо цукор, розмішуємо ложкою і варимо ще 45 хвилин на самому повільному вогні. В кінці приготування соус повинен загуснути. Тепер розкладаємо його по підготовленим баночках, ставимо їх у мікрохвильову піч на повну потужність і доводимо до закипання. Закорковуємо банки, остуджуємо і зберігаємо рівно місяць перед вживанням в прохолодному місці.