Заготовивши солідні запаси варення перед настанням холодів, взимку багато господинь намагаються знайти різноманітні рецепти, щоб пустити продукт в хід. Найбільш очевидними способами застосування варення в кулінарії є приготування випічки ми ж пропонуємо піти іншим шляхом і приготувати напій, а точніше навіть повноцінний десерт – кисіль з варення і крохмалю.
Кисіль з крохмалю і варення – рецепт
Почнемо з самого простого рецепту, що включає в свій склад мінімум інгредієнтів і найбільш точно описує загальну технологію, яку ви потім зможете взяти в основу для того, щоб приготувати свій варіант страви.
Інгредієнти: варення - 500 мл; вода - 3 л; крохмаль - 65 р. Приготування Півлітра води відлийте і залиште холодними, решту воду поставте закипіти і розчиніть в ній варення. Кількість останнього можна змінювати, залежно від того, наскільки солодким і насиченим ви хочете бачити напій у підсумку. Отриманий морс процідіть, щоб позбутися від суспензії ягід, а потім перелийте назад в каструлю.
Додайте розчин крохмалю у холодній воді до ягодному морсу на плиті. Ви можете також проціджувати крохмальний розчин через сито, щоб позбутися від можливих грудочок. Залиште напій на плиті, безперервно перемішуючи, до загустіння. Приблизно через 5 хвилин кисіль буде готовий, його слід охолодити і можна знімати пробу.
Домашній кисіль з крохмалю і варення з яблуками
Інгредієнти: яблука - 145 г; варення - 75 г; крохмаль - 25 г; цукор - 65 г; вода - 12 л. Приготування Перед тим, як приготувати кисіль з варення і крохмалю, очистіть яблука від серцевини з насінням і наріжте кубиками середнього розміру. Приготуйте морс, змішавши варення з літром окропу і цукром, а потім додавши шматочки яблук. Проваривши морс близько 5 хвилин, додайте до нього крохмальний розчин і залиште все варитися ще хвилин 7. Густий кисіль з крохмалю і варення охолодіть перед зняттям проби. Подавайте просто так або доповніть вершками.
Як варити кисіль з вишневого варення і крохмалю?
Для такого рецепта краще всього вибирати плоди без кісточок, оскільки ягоди у вишневому киселях найкраще залишати, вони додадуть текстурного різноманітності і зроблять смак помітно більш насиченим.
Інгредієнти: варення - 145 г; крохмаль - 35 г; щіпка лимонної кислоти; вода - 11 л. Приготування Доведіть літр води до кипіння і залийте окропом варення. Отриманий морс проваріть близько 5 хвилин, збавивши жар до середнього. Додайте щіпку лимонної кислоти. При необхідності можна додати будь-підсолоджувач. В 100 мл холодної води розведіть крохмаль. Влийте крохмальний розчин до кисільною основі, безперервно перемішуючи. Залиште кисіль загуснути і охолодіть перед вживанням.
Кисіль з малинового варення і крохмалю
В основі напою може бути і малинове варення, але оскільки малина – м'яка ягода, довго проварювати морс не слід, інакше напій вийде каламутним.
Інгредієнти: малинове варення ; вода - 18 л; крохмаль - 45 р. Приготування Залийте малинове варення півтора літрами окропу і додайте на середньому жарі. Коли рідина повторно закипить, процідіть її і поверніть морс на вогонь. Залишилася залийте водою крохмаль і перемішайте його. Влийте крохмальний розчин до компоту тонкою цівкою, помішуючи, щоб уникнути утворення грудочок. Залиште кисіль варитися до загустіння. Готовий напій слід охолодити перед дегустацією.