Прекрасним зігріваючим напоєм після зимової прогулянки буде стаканчик гарячого грогу, приготованого в домашніх умовах нашими рецептами.
Грог - класичний рецепт з ромом
Інгредієнти: ром темний – 250 мл; очищена вода – 500 мл; лимон – 2 шт.; цукровий пісок – 100 р. Приготування В каструльку або кухлик наливаємо очищену воду, прогріваємо її до кипіння, тонкою цівкою вливаємо ром, додаємо сік двох лимонів і додаємо цукровий пісок. Витримуємо напій на вогні, помішуючи, до розчинення солодких кристалів, знімаємо з вогню, розливаємо по келихах і можемо подавати.
Грог - домашній рецепт з ромом
Інгредієнти: ром темний – 240 мл; очищена вода або чай – 240 мл; сік лимона – 160 мл; гвоздика – 7-8 бутонів; паличка кориці – 4 шт.; цукровий пісок – 40 г; часточки апельсина для оформлення. Приготування Як і в класичному варіанті доводимо воду до кипіння (часто її замінюють свіжозвареною міцним чаєм), вливаємо потроху темний ром, додаємо сік лимона і цукровий пісок, а також кидаємо бутони гвоздики і палички кориці. Витримуємо на вогні, помішуючи, кілька хвилин до розчинення цукру, тут же розливаємо по келихах і можемо подавати, поклавши в кожен з них по часточки апельсина.
Для тих, хто не вживає спиртне, або ж для дитячої аудиторії можна подати безалкогольний грог, рецепт якого пропонуємо нижче.
Рецепт приготування безалкогольного грогу
Інгредієнти: вода очищена – 550 мл; чай міцний – 275 мл; цукровий пісок – 55 г; мед – 55 г; лимон – 2 гуртка; невелике яблуко – 1 шт.; заморожена малина – 45 г; заморожена суниця – 45 г; заморожена вишня – 45 г; гвоздика – 2-3 бутона; горошини запашного перцю – 2 шт.; паличка кориці – 2 шт.; горіх мускатний мелений – щіпка; кардамон мелений – щіпка. Приготування Для початку заваримо міцний чай. Для цього дві чайні ложки заварки заливаємо склянкою (250 мл) окропу, даємо настоятися під кришкою кілька хвилин і проціджують.
Водичку для грогу наливаємо в каструльку, прогріваємо до кипіння, вливаємо міцний чай, додаємо цукровий пісок, кидаємо бутони гвоздики, горошини запашного перцю, палички кориці, мускатний горіх і кардамон і даємо прокипіти, помішуючи, дві хвилини. Потім додаємо заморожені ягоди малини, суниці і вишні, кидаємо часточки лимона і попередньо очищеного і нарізаного яблука, закладаємо мед і проварюємо ще три хвилинки.
Тепер знімаємо посуд з грогом з вогню і грунтовно закутуємо на п'ятнадцять хвилин. Після закінчення часу напій проціджують, розливаємо по глиняним або іншим склянках з товстими стінами, добре утримує тепло, і подаємо до столу.
Обліпиховий грог - рецепт
Інгредієнти: ром темний – 220 мл; зелений чай – 3 ч. ложки; очищена вода – 1 л; обліпиха – 160 г; паличка кориці – 1 шт.; мед квітковий – 100 г; часточки лимона для подачі. Приготування Зелений чай заливаємо підігрітою до кипіння водою, даємо настоятися протягом п'яти хвилин і проціджують. Наливаємо в каструльку ром, кидаємо обліпиху і паличку кориці. Прогріваємо до кипіння, вливаємо зелений чай, закладаємо мед, перемішуємо до його розчинення. Знімаємо з вогню й даємо настоятися кілька хвилин. Потім розливаємо обліпиховий грог по келихах, добре утримує тепло, і подаємо з часточками лимона.
Грог - рецепт в домашніх умовах з соку, коньяку та вина
Інгредієнти: вино (портвейн) – 125 мл; коньяк – 200 мл; малиновий сік або сироп – 250 мл; гвоздика – 1 бутон; цукор ванільний – 10 г; м'ята сушена – щіпка; кориця мелена – щіпка. Приготування Наливаємо в ємність портвейн і сік (або сироп). Кидаємо в суміш м'яту, корицю, гвоздику і ванільний цукор і прогріваємо, помішуючи, до кипіння, а потім знімаємо з вогню. Грунтовно закутуємо грог на п'ятнадцять хвилин, а потім проціджуємо, додаємо коньяк, ще трохи прогріваємо і подаємо, розлив по жароміцним келихах.