Збитень – давньоруський напій, який зміцнить ослаблений імунітет, захистить від хвороб, зігріє в холод і подарує тепло кожному. А влітку його можна сміливо використовувати як чудовий тонізуючий засіб від спраги. Рецептів приготування збитню в домашніх умовах багато і кожен знайде для себе той, який підходить особисто йому.
Рецепт збитню в домашніх умовах
Інгредієнти: вода фільтрована – 500 мл; мед квітковий – 100 г; наливка – 1 ст.; гвоздика, імбир – за смаком; м'ята, чебрець, звіробій. Приготування У каструлю наливаємо фільтровану воду і нагріваємо до кипіння. Потім додаємо в неї мед, перемішуємо і варимо на слабкому вогні 15 хвилин. Після цього вливаємо наливку і кип'ятимо 5 хвилин, а потім кидаємо трави і спеції. Тушкуємо напій ще 10 хвилин. Далі знімаємо з вогню, накриваємо кришкою, наполягаємо 30 хвилин і проціджують.
Збитень ялицевий з імбиром
Інгредієнти: мед рідкий – 150 г; ялиця – 50 г; корінь імбиру – 20 г; вода – 1 л; лавровий лист – 2 шт.; кориця – щіпка; гвоздика – 3 шт. Приготування Отже, спочатку заварюємо молоді пагони ялиці, додаємо тертий імбир, кидаємо корицю і накриваємо кришкою. Наполягаємо відвар 40 хвилин, а потім кладемо рідкий мед, гвоздику, лавровий листочок і ставимо посуд на середній вогонь. Варимо напій, помішуючи, протягом 15 хвилин. Після цього вимикаємо вогонь і наполягаємо імбирний збитень близько години. По закінченні часу видаляємо з напою лавровий лист і подаємо в теплому вигляді, розлив по келихах.
Рецепт безалкогольного збитню
Інгредієнти: вода фільтрована – 25 л; полуничний сік – 250 мл; мед рідкий – 250 г; звіробій, м'ята, шавлія – 1 ст. ложка. Приготування Воду кип'ятимо, вливаємо сік полуниці, перемішуємо і знову доводимо до закипання. Потім додаємо мед, кидаємо трави, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо 1 годину, періодично знімаючи піну. Гарячий напій розливаємо по високих склянках і подаємо в теплому вигляді.
Як зробити пряний збитень в домашніх умовах?
Інгредієнти: вода фільтрована – 3 л; мед рідкий – 350 г; цукор – 250 г; чай чорний листовий – 100 г; кориця мелена – 05 ч. ложки; гвоздика – 05 ч. ложки; мускатний горіх мелений – щіпка; селера стебло – 100 г; лимонна цедра – 5 ст. ложок. Приготування Каструлю з водою ставимо на середній вогонь, доводимо до закипання, всипаємо цукор, кладемо мед, перемішуємо до повного розчинення інгредієнтів і проварюємо 10 хвилин. В окремій чашці заварюємо міцний чорний чай, а потім проціджуємо його і обережно виливаємо в каструлю з солодким сиропом. Додаємо спеції, терту лимонну цедру і стебло селери. Накриваємо напій кришкою і варимо 10 хвилин. Знімаємо пряний збитень з плити, накриваємо кришкою і настоюють кілька хвилин. Потім проціджуємо його через ситечко і знову кип'ятимо. Розливаємо напій по чашках і подаємо в гарячому вигляді, поклавши в нього кружечки апельсина або лимона.
Московський збитень
Інгредієнти: вода фільтрована – 7 л; патока біла – 1 кг; мед квітковий – 300 г; кардамон – за смаком; гвоздика – 7 шт.; імбир мелений – 3 ч. ложки; кориця мелена – 2 ч. ложки; кориця – 2 палички; перець чорний горошком – 15 шт. Приготування У глибоку каструлю наливаємо холодну воду, ставимо посуд на середній вогонь і кип'ятимо. Потім кладемо патоку, мед і, помішуючи, розчиняємо інгредієнти. Варимо солодкий сироп хвилин 15 хвилин, а потім кидаємо гвоздику, імбир, мелену корицю, перець і кардамон. Варимо збитень хвилин 10 помішуючи. Готовий напій наполягаємо під кришкою і розливаємо по чашках. Подаємо в теплому вигляді, додавши за бажанням паличку кориці.