Журавлинний морс є загальнозміцнюючим і цілющим напоєм, який допомагає впоратися з недугами, а також наповнює організм необхідними вітамінами та елементами. У теплому вигляді його п'ють при простуді, а в холодному - вживають в спеку.
Протизапальні властивості цього напою дозволяють не тільки боротися з вірусами, але також сприяють поліпшенню стану при нефритах, циститах та інших захворювань сечостатевої сфери. Однак його слід з обережністю вживати людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Простий рецепт приготування журавлинного морсу із замороженої журавлини
Інгредієнти: журавлина заморожена – 350 г; очищена вода – 15 л; цукровий пісок або рідкий мед – 100 г або по смаку. Приготування Заморожену журавлину споліскують холодною водою і даємо повністю відтанути. Далі подрібнюємо ягідки в ємності блендера або ж розминаємо за допомогою дерев'яної ложки або товкачика. Додаємо в ягідне пюре приблизно сто мілілітрів кип'яченої води і віджимаємо за допомогою марлевого відрізу сік. Вичавки складаємо в емальовану ємність, додаємо воду і цукровий пісок, проварюємо протягом п'яти хвилин, а потім закутуємо на п'ятнадцять хвилин чим-небудь теплим. Коли відвар настоїться, змішуємо його з соком і можемо подавати. Якщо ви використовуєте замість цукру мед, то додайте його разом з відваром до соку перед подачею.
Такий морс хороший як в теплом, так і в холодному вигляді. Цінність його полягає в тому, що сік не піддається тепловій обробці, зберігаючи тим самим максимум вітамінів і корисних властивостей.
Рецепт журавлино-брусничного морсу
Інгредієнти: ягоди журавлини – 300 г; ягоди брусниці – 100 г; очищена вода – 2 л; рідкий мед – 75 р. Приготування Ягоди журавлини і брусниці гарненько промиваємо, подрібнюємо будь-яким зручним способом до отримання ягідного пюре, покласти в емальовану або скляну тару, заливаємо прогрітій до кипіння водичкою, закутуємо грунтовно і даємо настоятися протягом двох годин. Після закінчення часу проціджуємо морс через два шари марлі, злегка віджимаємо, додаємо мед і перемішуємо.
Рецепт приготування журавлинного морсу із заморожених ягід і м'яти
Інгредієнти: журавлина заморожена – 450 г; очищена вода – 2 л; свіжа м'ята – 3-5 гілочок; цукровий пісок – 125 г або по смаку. Приготування Ягоди журавлини моєму і залишаємо на деякий час, щоб вони повністю розморозилися. Потім розбиваємо ягідну масу блендером або розминаємо за допомогою товкачика або ложки, змішуємо зі склянкою кип'яченої води і віджимаємо сік. М'ятні гілочки промиваємо, обсушуємо, розтираємо трохи в ступці, змішати з вичавками, заливаємо крутим окропом, додаємо цукровий пісок, знову даємо закипіти на середньому вогні, помішуючи, а потім знімаємо з вогню і закутуємо на тридцять хвилин. Настоявшийся відвар проціджуємо через кілька шарів марлі, додаємо сік, перемішуємо і можемо подавати.
При бажанні можна цукровий пісок замінити медом, тільки додавати його слід разом з соком перед подачею.
Простий рецепт приготування журавлинного морсу зі смородиною
Інгредієнти: журавлина – 250 г; смородина – 250 г; очищена вода – 2 л; цукровий пісок – 125 г або по смаку. Приготування Журавлинний морс зі смородиною готується традиційним способом. Промиті ягоди журавлини і смородини (можна взяти суміш червоної, білої і чорної смородини) подрібнюємо до стану пюре, додаємо склянку кип'яченої води і віджимаємо сік. Потім проварюємо вичавки з цукровим піском і водою протягом п'яти хвилин, даємо настоятися хвилин десять, віджимаємо і змішуємо з отриманим раніше соком.