Приготування наливок може здійснюватися двома шляхами: з безпосереднім додаванням алкоголю до плодовому соку або з допомогою природного бродіння. В останньому випадку технологія приготування нагадує таку у вина , а для самого рецепту знадобляться лише самі плоди, цукор і трохи води. Про приготуванні напою допомогою бродіння ми розповімо на прикладі того, як зробити абрикосову наливку в домашніх умовах.
Абрикосова наливка без горілки – рецепт
Інгредієнти: абрикоси - 12 кг; цукровий пісок - 680 г; вода - 230 мл Приготування Вимиті і обсушені абрикоси очистіть від кісточок. Саме кісточки плода містять високу кількості отруйної синильної кислоти, тому про ароматною наливке на абрикосових кісточках краще забути. М'якоть наріжте довільно, але не дуже дрібно.
Приготуйте простий цукровий сироп, з'єднавши цукровий пісок з водою і проваріть розчин пару хвилин на середньому вогні, по мірі необхідності видаляючи пінку з поверхні. Готовий сироп слід остудити, після чого їм можна заливати абрикосову м'якоть. Ємність, в якій ви вирішили робити наливку, накрийте марлею і залиште напій блукати в темряві при кімнатній температурі. Пара-трійка днів, і старт бродіння дасть про себе знати пінної шапкою, що утворилася на поверхні напою. Після, марлеву кришку на шийці ємності слід замінити звичайної латексної рукавичкою з маленьким отвором, альтернативний варіант – гідрозатвор. Поверніть ємність з напоєм на колишнє
місце і чекайте закінчення бродіння, свідченням якого буде здута рукавичка і припинення газоутворення, орієнтовний термін коливається в межах 20-40 днів.
Наполовину готовий напій обережно переливають в іншу пляшку, намагаючись не піднімати осад з дна. При необхідності наливку можна пропустити через ватно-марлевий фільтр, щоб напевно позбавитися від суспензії. Герметично закривши ємність, поставте її в прохолоду і дайте напою дозріти ще місяць. Якщо наливка все ще каламутна, то в середині терміну дозрівання її можна знову пропустити через ватно-марлевий фільтр.
Готова абрикосова наливка без горілки буде мати приємний помаранчевий колір і виражену солодкість. Напій може зберігатися в прохолоді до двох років.