Однією з найсмачніших зимових заготовок є абрикосовий компот, проте іноді хочеться, щоб напій вийшов і корисним, і красивим. У цьому випадку варять компот з абрикосів з кісточками, щоб законсервувати цілі плоди. Взимку абрикосами з компоту можна прикрашати торти, можна пекти з ними пироги і додавати в десерти.
Класичний рецепт Цей рецепт компоту з абрикосів з кісточками, напевно, можна знайти в маминій або бабусиної кулінарної зошити – в колишні часи частіше варили компоти таким способом.
Інгредієнти: фільтрована вода – близько 12 л; цукор вітчизняного виробництва білий – 5-7 склянок; кислота лимонна – 15 г; стиглі абрикоси – 5 кг. Приготування Найголовніше, щоб компот з абрикосів з кісточками вийшов дійсно смачним і красивим, правильно вибрати плоди. Дуже стиглі – м'які, з помятостями, з тонкою шкіркою лопнуть і сироп вийде каламутним, а самі плоди будуть виглядати непрезентабельно. Недоспевшие абрикоси не пропарити, тому компот може не вийти, «вибухнути». Тому вибираємо стиглі абрикоси, не пошкоджені, не пом'яті, але тверді, з щільною шкіркою і пружною м'якоттю. Моєму їх ретельно і даємо стекти. Поки абрикоси злегка обсохнуть, моєму банки, бажано, з харчовою содою, щоб видалити забруднення і знежирити, добре обполіскуємо і залишаємо стікати. Далі банки стерилізуємо за 5 хвилин над гарячою парою. Розкладаємо у них абрикоси, заповнюємо ємності майже до половини. Втім, якщо хочете отримати більш міцний компот, можна наповнити банки до верху. Бак для стерилізації заповнюємо гарячою водою, попередньо застеливши дно рушником або поклавши спеціальну решітку. Варимо сироп з води, кислоти і цукру. Даємо йому покипіти близько 6-8 хвилин, потім вливаємо в банки з абрикосами. Ставимо банки в бак, накриваємо металевими щільно кришками і стерилізуємо після закипання води в баку не менше 20 хвилин. Після цього закатуємо компот, банки перевертаємо, закутуємо і даємо їм охолонути. Компот з абрикосів на зиму, зварений з кісточками, краще випити в першу чергу.
Компот без стерилізації Можна закатати компот з абрикосів з кісточками без стерилізації, проте знадобиться деяка вправність при зливанні з банок гарячого сиропу, так що краще для цієї процедури заздалегідь підготувати спеціальну кришку з отворами, в які не пройдуть ягоди.
Інгредієнти: тверді дрібні абрикоси – 4 кг; цукор білий виробництва країн СНД – 45-5 склянок; кислота лимонна – близько 8-10 м; вишня пізніх сортів – 2 кг; вода – 8-12 л; м'ята – 1 невеликий пучок. Приготування В залежності від бажаної концентрованості напою можна взяти меншу або більшу кількість води, а кількість цукру розраховуємо виходячи з солодощі ягід. Плоди перебираємо і моєму, природно, видаляємо гілочки і листочки, м'яті і пошкоджені ягоди. Поки вишня і абрикоси стікають, займаємося банками: їх необхідно ретельно помити і простерилізувати. Найзручніше це робити над каструлею з киплячою водою, в якій заодно стерилізуються кришки. У ємності закладаємо абрикоси й вишні,

розподіляємо їх порівну, мінімум наполовину заповнюючи банки. Варимо сироп: у закипілу воду кладемо м'яту і всипаємо цукор і лимонну кислоту. Варимо на мінімальному вогні близько 5 хвилин, проціджуємо, даємо закипіти, заливаємо в банки. Щільно накриваємо кришками (не закочує) і залишаємо приблизно на чверть години. Обережно зливаємо сироп назад (на цьому етапі потрібно бути максимально уважними, щоб не обпектися і не пролити сироп) і даємо йому закипіти. Варимо сироп близько 2 хвилин, знову заливаємо в банки і відразу закручуємо. Отримуємо насичений вишнево-абрикосовий компот з кісточкою на зиму, рецепт можна змінювати, додаючи за смаком інші ягоди: малина, малину, чорну або червону смородину, аґрус.