Купаж або суміш різноманітних фруктів, ягід, квітів і листя являє собою фруктовий чай. Він не містить у своєму складі чайного листа, тому в напої відсутній кофеїн, а завдяки цілющим властивостям вхідних в нього інгредієнтів він дуже корисний як дорослим, так і дітям.
Фруктові чаї, які мають вишуканими, найтоншими пахощами, відмінна альтернатива фруктовим компотам. Вони також мають загальнозміцнюючі властивості на організм людини, а вживати їх можна як в гарячому, так і холодному вигляді.
Існує безліч видів фруктового чаю, розрізняються тільки складом вхідних у нього інгредієнтів і майстерністю складання купажу.
Як зробити фруктовий чай своїми руками?
Основою для фруктового чаю можуть бути листя і молоді пагони яблуні, груші, вишні, сливи, малини, а також листя полуниці і суниці. Їх можна брати як свіжі, так і заготовлені на зиму шляхом ферментації і подальшого висушування. Можна поєднувати в чаї фруктові листя з ягодами і фруктами, які додадуть напою додаткових смакових і корисних властивостей.
Для приготування чаю з листя фруктових дерев прогріваємо посуд, в якій він буде заварюватися, і поміщаємо в неї листя, за бажання додавши ягоди, свіжі або сушені. Воду підігріваємо до кипіння і заливаємо нею компоненти для чаю. Даємо настоятися під кришкою десять-двадцять хвилин.
Щоб зробити фруктовий чай з гілочок, заливаємо їх окропом, проварюємо десять-п'ятнадцять хвилин, і залишаємо на сім-вісім годин. Потім підігріваємо до потрібної теплоти, але не до кипіння, і вживаємо з медом.
Нижче пропонуємо кілька рецептів приготування фруктового чаю.
Фруктовий чай зі смородини
Інгредієнти: листя смородини – 2-3 шт.; смородинове варення або ягоди – 1 ч. ложка; цукровий пісок – за смаком. Приготування Молоде листя смородини подрібнюємо і закладаємо в прогрітий чайник для заварки. Розтираємо свіжі ягоди смородини з цукром і додаємо до листя. При їх відсутності можна обійтися смородиновим варенням або додати сушені ягоди. Заливаємо все окропом і даємо настоятися п'ятнадцять хвилин.
Фруктовий чай з сушених яблук з корицею
Інгредієнти: яблука сушені – 1 ст. ложка; курага – 2 шт.; кориця – щіпка; мед – за смаком. Приготування Сушені яблука і курагу промиваємо і дрібно подрібнюємо. Викладаємо в чайник для заварки або в чашку, додаємо корицю і заливаємо окропом. Прикриваємо кришкою, наполягаємо п'ятнадцять хвилин, і подаємо готовий фруктовий чай з медом.