Один з найбільш корисних варіантів домашньої заготовки – абрикосовий сік з м'якоттю. Крім клітковини, яка поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, і пектину, допомагає виводити токсини і шлаки з організму, він є джерелом фруктових кислот, вітамінів А, К, С, заліза, магнію, калію. Однак, включаючи сік в раціон, не забудьте про деякі правила:
соки можна пити натщесерце – фруктові кислоти обожгут слизову шлунка і підвищать кислотність; соки рекомендують пити розведеними водою в пропорції 5:1 для цього використовують фільтровану або холодну кип'ячену воду; не варто пити соки на ніч: для переробки клітковини організму потрібно час, так що заснути буде проблематично; готуючи суміші з соків, враховуйте поєднання інгредієнтів: овочі та зелень окремо від фруктів і ягід; не подслащайте соки цукром, якщо дуже хочеться, додайте трохи меду. Корисно і просто Розповімо, як приготувати абрикосовий сік з м'якоттю. Для цього знадобиться соковижималка або кухонний комбайн.
Інгредієнти: абрикоси – 1 кг; травневий мед – 2 ст. ложки; кориця – на кінчику ножа (за бажанням); вода питна, фільтрована – 1 стакан. Приготування Абрикоси для соку вибираємо дуже стиглі, м'які, але не пошкоджені. Плоди моєму під проточною водою і акуратно обсушуємо або чекаємо, поки вони обсохнуть самі. Ділимо кожен абрикос навпіл і виймаємо кісточки, половинки плодів пропускаємо через соковижималку, додаємо воду, мед і – за бажанням – трохи кориці. Добре розмішуємо, і корисний напій готовий. Як бачите, рецепт абрикосового соку з м'якоттю досить нескладний.
Без соковижималки Проте часто виникає питання: як приготувати абрикосовий сік з м'якоттю в домашніх умовах, якщо немає соковижималки або кухонного комбайна. Відповідь проста: використовуємо м'ясорубку і сито.
Інгредієнти: абрикоси – 2 кг; тепла кип'ячена вода – 25 склянки; квітковий мед – 2 ст. ложки. Приготування Перебираємо абрикоси, обрізаємо зіпсовані ділянки, якщо такі є, ретельно миємо й видаляємо надлишки вологи. Далі видаляємо кісточки з абрикосів, нарізаємо їх часточками і пропускаємо через м'ясорубку. Кашку заливаємо теплою водою (не вище 50 градусів), добре розмішуємо і залишаємо на 15-20 хвилин. Протираємо все через сито, додаємо мед, розмішуємо – вітамінний сік з м'якоттю готовий.
Закриваємо на зиму Можна заготовити абрикосовий сік з м'якоттю на зиму – це також просто.
Інгредієнти: абрикоси – 5 кг; цукор – 1 кг; лимонна кислота – 10 г; вода – 1 л. Приготування Абрикоси моєму, стежимо, щоб м'яті і зіпсовані плоди не потрапили на сік. Відокремлюємо кісточки і половинки абрикосів пропускаємо через м'ясорубку. Нагріваємо Воду, додаємо цукор і лимонну кислоту, варимо, помішуючи, 3 хвилини після закипання. Вливаємо сік і сироп в починаємо варити все разом на повільному вогні, помішуючи, щоб часточки плодів не пригоріли. Після того, як сік закипить, знімаємо пінку і варимо 10 хвилин, потім наливаємо в стерилізовані банки, закриваємо і даємо охолонути під ковдрою. Зберігається сік в прохолодному місці – погребі, підвалі, на балконі.