Ми звикли заготовляти ягоди у вигляді варення , компоту або джему , але пустити в справу рясний урожай шовковиці можна приготувати з неї лікер. Густий з насиченим смаком напій несе в собі легкі терпкі нотки, і підходить не тільки для розпиття у веселій компанії, але і для лікування простудних захворювань в холодну пору року.
Лікер з шовковиці – рецепт
Схема приготування більшості ягідних лікерів зводиться до пари простих кроків: порушити цілісність ягід, залити їх алкоголем і залишити отриману суміш на пару-трійку тижнів, а то й місяців, щоб алкоголь увібрав в себе ягідний смак.
Інгредієнти: стигла шовковиця - 2 1/2 ст.; бренді - 450 мл; вода - 220 мл; цукровий пісок - 55 г; сік і цедра 1 лимона. Приготування З допомогою виделки злегка розімніть ягоди і залийте їх бренді. Для расстойки вибирайте невелику ємність, щоб напій як раз діставав до «плічок». Закрийте майбутній лікер кришкою і залиште в прохолоді на 2 місяці. Протягом усього цього часу ємність з лікером слід струшувати кожні 2 тижні. Готовий напій для прозорості пропускають через кавовий або ватно-марлевий фільтр.
Тепер необхідно підсолодити лікер, для цього варимо сироп з води, цукру, лимонного соку і цедри. Як тільки сироп завирує, знімаємо його з вогню, охолоджуємо, вливаємо в лікер і перемішуємо. Лікер з шовковиці, приготований в домашніх умовах вже досить смачний, але доведеться потерпіти ще місяць, щоб він остаточно дозрів.
Цей же рецепт застосуємо і до приготування лікеру з білої шовковиці. Остання відрізняється від свого родича не тільки кольором, але і смаком: білі ягоди солодше чорних, а значить і сироп в лікер слід додавати з обережністю, слідуючи своїм смаковим уподобанням.
Рецепт смачного лікеру з шовковиці
Якщо під рукою не виявилося бренді, в якості основи підійде та інший міцний алкоголь з трохи менш яскравим смаком, наприклад, горілка.
Інгредієнти: шовковиця - 450 г; горілка - 400 мл; жменя мигдалю (з шкіркою); цукровий пісок - 190 г; вода - 430 мл Приготування Перед тим, як зробити лікер з шовковиці, необхідно трохи розім'яти ягоди виделкою, викладіть їх в бутель разом з мигдальними горішками і залийте все горілкою. Поставте майбутній лікер в темряву і прохолоду на місяць, струшуючи напій щотижня. Через відведений час підсолодіть лікер простим сиропом з води з цукром і залиште ще на 4 тижні. Перед дегустацією пропустіть напій через марлевий фільтр.